Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)

Kamera Express Almelo vertelt alles over zwart-wit fotografie

Zakelijk

Kamera Express Almelo vertelt je alles over zwart-wit fotografie.

Almelo - Tot 1935 was er niets anders dan de zwart-wit foto. Dat jaar werd Kodachrome geïntroduceerd. Tegenwoordig heeft de kleurenfoto de zwart-wit foto ver voorbijgestreefd. Toch blijft de zwart-wit foto een unieke uitstraling hebben. Sterker nog, sommige foto’s komen veel beter tot hun recht zonder kleur. Maar wat zijn eigenlijk de aandachtspunten bij zwart-wit fotografie? Kamera Express Almelo helpt je bij het maken van die unieke foto!

Wat maakt een zwart-wit foto bijzonder? Uiteindelijk is het voor een groot deel persoonlijke smaak. Zo roept het bij sommigen nostalgische gevoelens op. Toch kan het ook wel degelijk een anders middelmatige foto redden. Dit komt doordat de vormen en de compositie er anders uitkomen op een zwart-wit foto.

Waar in een kleurenfoto het zachte licht van de ochtend of avond mooi kan zijn, kun je bij een zwart-wit beter zoeken naar hard licht. Een foto met lage contrasten resulteert in grijstinten en een flets resultaat, waardoor eigenlijk niks echt de aandacht opeist. Dat willen we natuurlijk niet. En waar je normaal misschien tegenlicht zou vermijden, biedt het in zwart-wit juist mogelijkheden vanwege de harde contrasten die het oplevert.

Je weet nu waar je op moet letten bij het maken van een zwart-wit foto. Voordat je echt op pad kunt, nog enkele praktische zaken om mee te nemen! Tip 1: Fotografeer gewoon in kleur. Omzetten naar monochroom kan tenslotte altijd nog, andersom niet, mocht je dat toch willen. Daarnaast krijg je door te fotograferen in zwart-wit een standaard omzetting die over het algemeen vrij contrastloos en vlak is. Je verliest alle kleurinformatie door je camera op zwart-wit in te stellen, waardoor je later ook beperkter bent in je bewerkingsmogelijkheden. Tip 2:Houd je ISO laag. Het is natuurlijk altijd aan te raden je ISO zo laag mogelijk te houden, maar bij zwart-wit fotografie loont het extra. Een hoge lichtgevoeligheid resulteert in meer ruis in je foto, die vooral zichtbaar zal zijn in de donkere partijen van je foto. Omdat deze delen waarschijnlijk prominent aanwezig zijn in je foto, valt dit ook extra op. Dit kan een anders prachtige foto goed verpesten.Tip3: Misschien doe je het sowieso al: fotograferen in RAW. Zo niet, dan biedt het hier zeker uitkomst. Het bestand is iets groter, maar dat levert dan ook een hoop extra data op die je later nog kunt tweaken. Als je je camera op RAW instelt, kun je je camera wél instellen op zwart-wit. De kleuren zijn namelijk wel opgeslagen in het bestand. Zo zie je meteen het zwart-wit resultaat, zonder je keuzevrijheid te verliezen. Tip 4: Gebruik een kleurfilter. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt met kleurfilters mooie resultaten behalen bij zwart-wit fotografie. Als je je foto geschoten hebt is het een kwestie van finetunen in de nabewerking met bijvoorbeeld Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Corel PaintShop Pro of Capture One Pro.

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 7 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 12 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 16 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41