René Maarleveld (links) en Rein Vos van Avezathe.
René Maarleveld (links) en Rein Vos van Avezathe. Foto: Hans Bouma

Roeiers Amycus blij met hun locatie

Verenigingen

ALMELO - De haven van Almelo is een grote binnenhaven en is een van de acht havengebieden die samen Port of Twente vormen. Maar wat gebeurt er allemaal? En wie maken er gebruik van? Wat is de geschiedenis ervan? Om daar meer over te weten te komen gaan Hans Bouma en Johan Koning op zoek naar de verhalen over de Twentse havens en de Twentekanalen.

Het ruikt heerlijk naar versbewerkt hout. Inderdaad, er wordt nog steeds hout gebruikt in de roeisport, ondanks dat de meeste boten tegenwoordig uit kunststoffen als carbon bestaan. De Almelose roeivereniging Amycus, want daar zijn we, heeft nog een paar mooie, oude houten roeiboten in het botenhuis liggen. Rein Vos van Avezathe hoort bij het onderhoudsteam van de vereniging. Samen met clubvoorzitter René Maarleveld vertelt hij over het reilen en zeilen bij de roeiclub.

Vorig jaar vierde de roeivereniging het 35-jarig jubileum. Er hangen mooie foto’s aan de wand van de accommodatie van Amycus aan de Badweg. Die ligt op het sportpark Het Wendelgoor, waar ook rugbyclub The Big Bulls, Onderwatervereniging Aragosta, jeu de boules-club De Toss en de Hondensportvereniging HSV Almelo gevestigd zijn. Amycus is opgericht toen het openluchtzwembad Het Wendelgoor de deuren sloot. Het onderkomen van de roeiers ligt er schitterend bij, helemaal nu het kanaal zo mooi is opgeknapt. “Je kunt het coulisselandschap mooi zien liggen”, vertelt Maarleveld zichtbaar trots op het moment dat Vos van Avezathe en hij de onderhoudsruimte uitstappen.

Tiptopconditie voor roeiboten

Daarvoor had Vos van Avezathe, oud-schooldirecteur, gedoceerd over de verschillende boten die de vereniging bezit. Het zijn er tientallen, van skiffs (eenpersoons wedstrijdboten) tot ‘vieren’ en ‘achten’. Speciaal geprepareerd voor de wedstrijdsport of meer geschikt om recreatief te roeien: Amycus heeft het allemaal voorradig voor de leden. Vos van Avezathe zorgt er samen met een team van vrijwilligers voor dat de boten – met namen als Albatros, Amstelland, Hulshof of Fliere Fluiter – in tiptopconditie blijven.

Roeivereniging Amycus, roeien Twentekanaal Almelo
Amycus roeit over een vast parcours op de Noordtak van het Twentekanaal - Hans Bouma 

Het is aan Rein Vos van Avezathe wel toevertrouwd. Ondanks dat hij er geen opleiding voor heeft, is hij handig met gereedschap. “Rein bouwde zelf al eens een kistorgel”, zegt René met ontzag. Kortom: de boten van de club zijn bij hem en zijn onderhoudsteam in goede handen. Iedere maandagmorgen repareren zij het kleine en grote roeileed. Daar gaan heel wat werkuren inzitten. Op dit moment zijn ze bezig om een houten boot (‘Deze is zeker veertig jaar oud’) weer in de vaart te krijgen. Deze boot had twee gebroken spanten en dat roeit erg lastig. 

Knutselen: het hoort bij roeien

“We knappen hem nog één keer op”, zegt Vos van Avezathe met zichtbare liefde voor het vakmanschap van de botenbouwers van weleer. De werkzaamheden van zojuist zorgden voor de kenmerkende houtgeur in werkplaats De Stiggelbout, vernoemd naar de eerste materiaalcommissaris van de club, Joop Stiggelbout. Hij houdt van het werken met hout. “Ik knutsel graag, dat doe ik mijn hele leven al.”

Doel is natuurlijk dat de boten het water op kunnen. Het Twentekanaal op. Bij Amycus wordt er geroeid over een vast parcours, op de Noordtak van het Twentekanaal van de A1 tot in het centrum van Almelo. Zeker in het weekend is het een drukte van belang op het kanaal met verschillende type boten. Vos van Avezathe roeit zelf ook, net als voorzitter Maarleveld. “René kan goed skiffen”, vertelt Vos van Avezathe. “Hij trok geregeld blik: op de Vecht en hier bij onze eigen Cottwich-races.”

Over die Cottwich Regatta, andere races en meer wetenswaardigheden over de Twentse Roeivereniging Amycus vertellen René Maarleveld en Rein Vos van Avezathe meer in een volgende aflevering van deze serie over de gebruikers van het Twentekanaal en de Almelose haven. Tips voor verhalen? johan@johankoning.nl..

PlayBack komt naar MFA Eninver.
Spoedcursus Avedan 'De Grote Sprong' 16 uur geleden
Het verhaal van de meester, bij de de HKW.
Expositie in Wierden loopt nog een aantal dagen 18 uur geleden
Afbeelding
Bezoek jongvolwassenen 24 mei, 14:34
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 23 mei, 14:27
Een Rembrandtschildertje in actie.
Rembrandtschildertjes gaan exposeren in bieb 23 mei, 11:52
Afbeelding
Oldtimers in Rijssen tijdens de streekmarkt 23 mei, 10:39
Het is weer tijd voor een Open Ateliers Herengracht.
Mini-bioscoop bij Open Ateliers 22 mei, 15:54
Repareren gebeurt bij mooi weer ook buiten.
Allerlei reparaties bij Repair Café in Noaberhoes 22 mei, 14:30