Voor wie een dier op de foto wil zetten, heeft Kamera Express op de Woonboulevard de nodige tips.
Voor wie een dier op de foto wil zetten, heeft Kamera Express op de Woonboulevard de nodige tips.

Kamera Express: verpruts foto niet

Algemeen

Almelo - Passie voor fotografie? Ontwikkel jezelf steeds verder. Kamera Express Almelo helpt je daarbij. Vandaag tips hoe je een dier in al zijn pracht en praal kunt vastleggen.

Praktisch: weet welke foto je wilt maken

Het klinkt misschien stom, maar bedenk van te voren goed welke foto(’s) je wilt maken. Met bewegende dieren krijg je soms maar één kans. Die wil je niet verprutsen omdat je de verkeerde lens op je camera hebt zitten of je instellingen nog totaal verkeerd staan. Daarom enkele praktische dingen voordat we aan de hand van enkele inspirerende foto’s in de uitvoering duiken.

Lens

Wat de juiste lens is voor de job hangt uiteraard af van het soort foto die je wilt maken. Bij het vastleggen van beweging is de telelens bij uitstek geschikt. Omdat het perspectief van de foto klein is, springt de actie meer uit de foto. Denk maar eens na: bij een groothoekfoto spat de actie er vaak niet af. Daarbij komt ook nog eens dat je bij de meeste (wilde) dieren niet dichtbij kunt komen met een groothoeklens. Wil je meer weten over welke lens geschikt is voor verschillende soorten dierenfotografie, bekijk dan op www.kamera-express.nl ‘onze keuzehulp’ eens.

Camera

Een geschikte camera voor dierenfotografie is snel, heeft een accurate autofocus en biedt voldoende grip. Daarbij kom je al snel bij systeem- en spiegelreflexcamera’s uit, die je de mogelijkheid geven je instellingen zelf te kiezen en hem met de perfecte lens te koppelen. Bij bewegende dieren wil je vooral veel foto’s maken, daarom is het maximaal aantal foto’s per seconde erg belangrijk. Daarbij wil je natuurlijk niet dat de autofocus tussendoor de weg kwijtraakt. De systeemcamera’s van Sony en Canon beschikken bijvoorbeeld over het handige Animal Eye AF, waarbij de focus altijd op de ogen blijft. In haastige situaties wil je tenslotte dat de camera fijn en solide in de hand ligt, zodat je direct klaar bent om te fotograferen.

Instellingen

Omdat je snel moet reageren is het belangrijk dat je de controle hebt over de instellingen van je camera. Gebruik bij voorkeur niet een van de automatische standen, omdat deze nooit voor elke denkbare situatie geschikt kunnen zijn. Bij het bepalen van de instellingen is het wederom van belang dat je weet wat voor foto je wilt maken. Een panning shot vereist andere instellingen dan een ‘bevroren’ beeld. Meer daarover wanneer we kijken naar de inspiratiefoto’s.

Geduld

Het moment doet zich opeens en is razendsnel weer voorbij. Soms moet je daarom wat geduld hebben voordat je het gewenste resultaat bereikt. Je eigen hond luistert misschien naar ‘zit’, een wild dier krijg je echt niet zo ver. Niet gelukt of het moment gemist? Geef het dan niet meteen op.

Wil je op het gebied van fotografie meer tips en trucs? Kom gerust langs bij Kamera Express op Woonboulevard Almelo. Wij nemen alle tijd voor je en kijken welk materiaal het beste bij jouw past.

(door Juliette Vrijhoeven)

Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 9 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere warming-up Oald Stars 10 uur geleden
 Declan Trezise wint, voor Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. (Foto: Herbert Huizer)
Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel 11 uur geleden
Tweede Möll'n festival: 1 juni.
Meer inspraak bij tweede Möll'n festival 16 uur geleden
Pax Kinderhulp zoekt vakantieouders,
Pax Kinderhulp op zoek naar vakantieouders 5 mei, 13:52
Bram Eijgenhuijsen, bekend van B&B Vol Liefde,
Presentatie boek Bram Eijgenhuijsen 5 mei, 11:37
Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 4 mei, 13:48
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 4 mei, 09:43