Afbeelding

Gedoe met energietoeslag

Algemeen

Mevrouw Schoen appt ons: “Jullie hielpen in mei met de aanvraag van de 800 euro voor de energie, maar ik heb niets gekregen. Is het normaal dat het zo lang duurt?” Mevrouw Schoen is slechthorend, dus ik app dat dit niet normaal is en dat ik haar vanmiddag kom helpen.

Gedoe met gemeentecomputers

“Ik kan mensen niet verstaan aan de telefoon. Wil jij de gemeente bellen waarom ik mijn geld nog niet heb?”, valt ze met de deur in huis als ik binnenstap. “Vanzelfsprekend. U moet misschien aan de telefoon dan wel bevestigen dat ik namens u mag praten”, leg ik eerst uit. Daarna vertel ik wat de gemeente doet: eerst controleren of we de aanvraag echt inleverden. “We hebben een bevestigingsmail, dus dat zit goed.” De gemeente zal vervolgens kijken of het ingevulde rekeningnummer klopt; dat checken we daarom samen alvast en blijkt ook goed te zitten. 

Foutje, bedankt

Als we even later bellen, vertelt de ambtenaar dat de toeslag allang akkoord is en dat ze gaat uitzoeken waar het mis gaat. De volgende morgen blijkt dat de gemeente wat ICT-problemen had, waardoor er nog niet betaald is. De ambtenaar belooft dat mevrouw Schoen het geld deze week nog krijgt. En inderdaad, ’s middags appt ze al: “Hoera, het geld staat op de rekening!”

‘Hoera, het geld staat op de rekening!’

500 euro extra

Ondertussen vertelt onze secretaresse dat er veel vragen komen over de extra 500 euro energiegeld die mensen zouden krijgen van de gemeente. Als u de de eerste 800 euro kreeg, krijgt u deze vanzelf, zonder dat u wat hoeft te doen. Veranderen deze regels? Dan leest u dat op www.almelosociaal.nl en onze Facebookpagina.

Verwarring door krant

Ondertussen is Klaas, één van onze vast klanten, het spoor bijster: “Wat is nu het netto inkomen dat ik mag hebben? In de krant stonden andere bedragen dan op www.almelosociaal.nl. Hoe kan dat?” De krant blijkt de bedragen inclusief vakantiegeld te hebben genoemd. En de gemeente maakte het juist eenvoudiger door het nettobedrag te noemen. We waarschuwen Klaas nog wel dat hij de toeslagen die hij van de belastingdienst krijgt, niet bij zijn netto inkomen optelt. “Wie dat wel doet, durft misschien niets aan te vragen omdat het inkomen te hoog is.…”

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Almelo Sociaal

Gerrit Willering (links) en Hendrik Supheert starten een Gitaarcafé in Aadorp.
Het Aahoes krijgt een Gitaarcafé 19 uur geleden
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 13:19
Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 15 mei, 13:23
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 15 mei, 09:31
Afbeelding
Open Boerderijdag in Bornerbroek 14 mei, 13:17
Afbeelding
Leerlingen Zone.college krijgen les in vissen 14 mei, 09:25
Vier kunstenaars exposeren in Kunst Punt Almelo bij de elfde expositie.
Expositie in Kunst Punt draait volop 14 mei, 08:30
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 14 mei, 08:00