Afbeelding
Foto:

Geld overhouden

Algemeen

“Ik moet verschillende rekeningen betalen, maar sta al rood. Kunnen jullie wat voor me regelen?” Dat staat op het contactformulier dat ene Max invulde op onze website. Zodra het formulier bij mij binnenkomt, bel ik hem om zijn verhaal te horen.

Pijn van de tandarts

Max legt uit dat hij net een nare wortelkanaalbehandeling heeft gehad bij de tandarts. Vrienden schoten al wat geld voor, maar met de rekening voor een reparatie aan zijn scooter erbij wordt het allemaal net te veel. “Ik kan normaal gesproken net rondkomen,” vertelt hij een beetje beschaamd, ”maar dit keer red ik het niet tot mijn vakantiegeld komt.”

Kladjes en vodjes papier

Een paar dagen later komt Max daarom naar ons kantoor, een stapeltje brieven en kladjes in zijn hand. “Ik heb m’n inlog van de overheid en van m’n mail bij me, voor het UWV én die rekening van de tandarts, want ik heb geen printer”, begint hij terwijl hij in het stapeltje rommelt. Wij stellen hem alvast gerust: “Als we bij het begin beginnen, vinden we samen vast een oplossing.”

‘Heb ik 70 euro per week?!’

Overzicht is de oplossing

Als we even later inloggen bij de bank, zien we dat hij inderdaad een paar grote rekeningen betaalde, waardoor Max nu rood staat. Eerst boeken we daarom die van de tandarts terug. Vervolgens gaan we naar de website van Infomedics, want bij die organisatie komt zijn tandartsrekening vandaan. Op die site kunnen we een betalingsregeling regelen. Verder zien we bij het UWV dat zijn WW-uitkering laag genoeg is om recht te hebben op huur- en zorgtoeslag; dus dat regelen we meteen op de site van de belastingdienst. 

Elke week geld overhouden

Nadat we zijn inkomsten en uitgaven naast elkaar hebben gezet, ziet Max tot zijn verbazing dat er eigenlijk voldoende geld is om van te leven.

We raden hem daarom aan elke maandag zijn ‘weekgeld’ te pinnen en dan alles contant te betalen; zo houdt hij grip op zijn uitgaven.
“Heb ik 70 euro per week?! Dat wist ik echt niet. Ik ga inderdaad eens kijken of het met weekgeld en contant betalen lukt. Dan kan ik hier vast van overhouden”, glundert Max als hij het saldo onder de streep nog eens goed bekijkt.

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl

Sandra Bekhuis is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.





Column Sandra Bekhuis

Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 17 uur geleden
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 21 uur geleden
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45
Afbeelding
Vele activiteiten bij Actief Almelo 30 apr, 12:19
Muziek met Koningsdag. Kringloopwinkel WaWollie is ook present.
Inschrijving open voor 'Kleedje' op Oranjemarkt 30 apr, 10:01
De Stolpersteine worden gepoetst.
Stolpersteine gepoetst 30 apr, 08:32
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 30 apr, 08:00
Brian de Keersmaecker in actie tegen PEC Zwolle. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles gaat onderuit op bezoek bij PEC Zwolle 29 apr, 17:49