Afbeelding

800 euro cadeau?

Algemeen

U heeft het vast al gehoord: de prijzen van gas en elektriciteit rijzen de pan uit.
En mensen met weinig geld kunnen vragen om een vergoeding van de gemeente. Dit heet compensatie energiekosten en is 800 euro.
Bij Almelo Sociaal helpen we u bij het aanvragen hiervan. Hoe dat werkt en welke vragen wij krijgen? Lees mee met een typische ochtend op ons kantoor.


‘Ik word gek’

Anja belt ons deze morgen al om 9 uur. “Gek word ik ervan. Iedereen zeurt dat ik zo’n toeslag aan moet vragen. Maar ik durf niet zo goed, na al die verhalen over toeslagen in het nieuws”, begint ze haar verhaal. “Maar goed, een belletje kan geen kwaad.” Mijn collega vraagt naar haar inkomen en ze blijkt AOW en een redelijk pensioen te hebben. Helaas, met iets meer dan 1400 euro per maand zit ze als alleenstaande gepensioneerde boven de grens om recht te hebben op de toeslag.

‘Ik krijg toch al toeslagen?’

Ook Wim belt ons: “Volgens mij hebben wij geen recht op vergoeding van de gemeente, maar mijn vrouw zei dat ik het toch aan jullie moest vragen. Ik krijg 1200 euro loon, zij verdient 300 euro en aan huur- en zorgtoeslag krijgen we zo’n 400 euro.” Dat lijkt inderdaad meer te zijn dan de grens van net geen 1800 euro voor echtparen. Toch hebben we goed nieuws voor Wim en zijn vrouw: toeslagen tellen niet mee als inkomen. Wim belooft daarom aanstaande vrijdag langs te komen met z’n DigiD en de loonstrookjes van maart (dat wil de gemeente), zodat wij hem kunnen helpen met de aanvraag.

‘Ik weet hoe het werkt, maar hoe...’

‘Hoe krijg ik de brief in de computer?’

Gerdina komt langs op dinsdagochtend. “Ik begrijp hoe het werkt met de aanvraag van de gemeentevergoeding en ik heb een DigiD. Maar hoe krijg ik mijn papieren loonstrook in de computer?” Ook dit zien we vaker. De oplossing? Wij hebben een scanner om papieren te kopiëren naar de pc; thuis met uw mobiele telefoon een foto maken van de loonstrook werk trouwens ook prima. Die foto mailt u dan naar uzelf op de pc et voilà, het papier zit in de computer.

Deze en andere vragen krijgen wij nu regelmatig. Dankzij onze eigen ervaring helpen we mensen dan weer op weg. De compensatie voor energiekosten kunt u aanvragen tot eind oktober. Loop voor hulp bij ons binnen op maandag-, dinsdag- of vrijdagochtend. Neemt u uw DigiD en mobiele telefoon mee voor de verificatie? Of kijk op 

www.almelosociaal.nl/energie

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

column Almelo Sociaal

Afbeelding
Heracles laat het weer eens afweten 1 uur geleden
Afbeelding
Lezing Historische Kring over putten 3 uur geleden
Afbeelding
Mijlpaal in duurzaamheid 3 uur geleden
Afbeelding
Boerderij Beeklust wint de Stadsprijs 3 uur geleden
Afbeelding
De ijsbaan is open! 4 uur geleden
Afbeelding
'Gelders' concert in de Grote Kerk 10 dec., 13:30
Afbeelding
Regionale actie 'Stoppen met roken' 9 dec., 13:45
Afbeelding
No Songs for Old Men live in Katoen en Nu 8 dec., 13:21