Afbeelding
Foto:

Sandra Bakhuis

Algemeen

Jos (66) zit al jaren in de bijstand en is niet zo handig met papieren. Daarom loopt hij regelmatig even bij ons binnen met lastige brieven. Vandaag is dat met een brief van de SVB, de Sociale Verzekeringsbank van de overheid, die zijn AOW aankondigt en vraagt om ‘iets’ te doen. “Mijn buurman zei het al: binnenkort stopt mijn uitkering en mag ik met pensioen, haha. Ik ben er ook wel aan toe, alle dagen vrij”, grapt Jos. “Maar effen serieus, ik weet niet wat ik met deze brief moet.”

”Kale kippen en alwetende overheden“

Tja, je weet hoe het werkt, hè”, zegt mijn collega. “Voor alles wat je bij de overheid moet regelen, hebben ze de DigiD uitgevonden. Met een naam en wachtwoord, en vaak nog een sms-controle, staan al jouw gegevens dan zó bij ons op het beeldscherm. Want ze weten bijna alles van je.” “Ja, behalve mijn pincode, maar daar hebben ze niks aan, want er valt niks te plukken van een kale kip”, grijnst hij.

‘Checken of er ergens een vergeten pensioen ligt’

Vergeten pensioenen

Met Jos zijn DigiD loggen we even later in bij mijnpensioenoverzicht.nl. Doel? Eerst checken of er ergens een vergeten pensioen van hem ligt. En wat blijkt? Warempel, er staat een bedrag van pensioenfonds Meubel. “Gut, ja, rond mijn twintigste heb ik wat jaren bij een orgelbouwer gewerkt. Mooi werk, maar wel zwaar. Ik was het bijna vergeten.” Ze zijn hém gelukkig niet vergeten; 150 euro in de maand extra is wat hij van hen krijgt. Op de site van dit pensioenfonds staat ook een link naar een persoonlijke, digitale postbus. Daar ontdekken we een welkomstbrief en vijf UPO’s: universele pensioenoverzichten die het pensioenfonds de afgelopen jaren voor hem klaarzette.

Simpel AOW en pensioen aanvragen

Het pensioen en AOW aanvragen, regelen we met je DigiD snel bij de SVB, maken we Jos duidelijk. “En voor jou al helemáál. Heb je nooit in het buitenland gewoond of gewerkt, dan kruisen we dat aan en krijg je namelijk je volledige AOW. Daarna alleen nog even je bankgegevens invullen en dan gaat over drie maanden je pensioen in. Je bijstandsuitkering stopt tegen die tijd vanzelf.” “Mooi”, besluit Jos. “De gemeente zal blij zijn dat ze van me af is; álles om niet te hoeven betalen, haha. Ik ga er vanmiddag een pilsje op drinken.”

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.


Eindelijk uit de bijstand

Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 19 uur geleden
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 23 uur geleden
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45
Afbeelding
Vele activiteiten bij Actief Almelo 30 apr, 12:19
Muziek met Koningsdag. Kringloopwinkel WaWollie is ook present.
Inschrijving open voor 'Kleedje' op Oranjemarkt 30 apr, 10:01
De Stolpersteine worden gepoetst.
Stolpersteine gepoetst 30 apr, 08:32
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 30 apr, 08:00
Brian de Keersmaecker in actie tegen PEC Zwolle. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles gaat onderuit op bezoek bij PEC Zwolle 29 apr, 17:49