Afbeelding

Overzicht is de oplossing

Algemeen

Een aantal weken geleden schreef ik hier over Linde, de moeder van twee die met een hoofd vol geldzorgen en een plastic tas vol brieven bij ons kwam. Ik adviseerde haar toen te wachten op post van de belastingdienst om haar DigiD te activeren.
Dat zou haar inzicht geven in mogelijke belastingteruggaves.

Geld toe van de overheid?

Na twee weken komt Linde inderdaad terug met de belastingbrieven én met een zelf ingevuld budgetoverzicht. Trots vult mij dat deze jonge moeder zulke stappen zette! Voor de volgende stap maken we eerst een wachtwoord voor de DigiD aan met de brieven van de belastingdienst. Daarna kijk ik mee met wat er allemaal op haar budgetoverzicht staat.
Wat blijkt? Linde krijgt geen huur- en zorgtoeslag! Hier hebben we het eerste deel van een oplossing voor haar geldprobleem al te pakken. Met haar DigiD vragen we de toeslagen dus meteen aan.

‘Als ik dat geld krijg, komt het goed’ 

“Bij het overnemen van bedragen van de bankafschriften op het budgetoverzicht bleek al dat ik niet alle posten in het overzicht met maandelijkse kosten en inkomsten kon invullen”, vertelt Linde: ”Sommige posten waren voor mij onbekend en googelde ik. Zoals: wat zijn toeslagen. Toen dacht ik al: als ik dát geld krijg, komt het goed.”

Geld voor zomerkleding én zwembadje

En het komt inderdaad goed met haar. Want naast de toeslagen mag ze ook kwijtschelding voor de gemeentebelastingen aanvragen.
Die betaalde ze per maand, dus als ze inderdaad kwijtschelding krijgt, krijgt ze ook het al betaalde geld meteen terug. “Nou, dat wordt niet alleen zomerkleding”, verheugt Linde zich. “Dat wordt misschien zelfs wel een zwembadje in de tuin.”

En wat bewaren we nog…?

Tot slot stelt ze nog één belangrijke vraag: “Wat moet ik van al die papierwinkel nou eigenlijk bewaren?” Ik leg uit dat  bijvoorbeeld de belastingdienst tot vijf jaar terug bewijzen kan opvragen.
“En voor de zorgverzekering is het verplicht om de rekeningen vijf jaar te bewaren. Daarnaast moet je zaken als schooldiploma’s, arbeidscontracten, jaaropgaves en geboorteaangiftes van je kinderen je hele leven bewaren.”
En andere bewijzen? Even zoeken op google geeft je alle antwoorden.

Wilt u ook overzicht in uw geldzaken? Ga naar 

almelosociaal.nl/budget . 

Of maak een afspraak via 0546 45 69 09.

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Almelo Sociaal

Afbeelding
Challenge 15 uur geleden
Afbeelding
Eerste kievitsei van Overijssel gevonden 16 uur geleden
Special TV bij RTV Oost!
Geniet van de Special TV Muziekshow op RTV Oost 17 uur geleden
Afbeelding
Almelose Faylinn Pattileamonia is Miss Beauty of Overijssel 2024 20 uur geleden
Afbeelding
Vermaak bij FUN-IE-FIT 3 mrt, 10:19
Afbeelding
Hubert van Mastrigt zet Almelo op de kaart 2 mrt, 10:16
Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia. Eigen foto.
Familieconcert in de Waterstaatskerk 1 mrt, 15:21
Afbeelding
Open dag Trein Hobby Club Almelo 1 mrt, 12:03