Foto:

Column Sandra Bakhuis: Altijd weer die Belastingdienst…

Esther e-mailt ons op vrijdagmorgen: “Kan iemand even meekijken? Ik krijg een bericht op MijnOverheid: een voorschotbeschikking toeslagen. Ik word al niet zo blij van toeslagen, want het klopt nooit en ik moet zo vaak bijbetalen. Kunnen jullie helpen zodat dat niet weer gebeurt?” 

Als mijn collega haar belt, krijgt hij het hele verhaal te horen. Omdat meekijken aan de telefoon wat lastig is, nodigt hij Esther uit bij ons op kantoor.

Eenmaal bij ons op kantoor begint Esther: “Ik werk onregelmatig en mijn man heeft een uitkering. Nu ligt dat bericht van de belastingdienst er weer. Hoe zorg ik ervoor dat het voorschot dit jaar wel klopt?” Wij horen dit vaker: onregelmatige inkomsten zorgen ervoor dat de belastingdienst niet goed kan bepalen waar u recht op heeft. 

“We hebben het niet breed; die toeslagen stopzetten kan toch ook niet?”, stribbelt Esther tegen, nog voor hij iets kan uitleggen. “Nee, we zetten niets stop”, zegt hij rustig: “We gaan zorgen dat jullie niets moeten bijbetalen en volgend jaar zelfs wat terugkrijgen.’’

Hoe dan?

Esther gelooft er niet in: “Het gaat al zo lang mis, wat weten jullie wat ik niet weet?” Mijn collega blijft kalm: “Laten we bij het begin beginnen: je man heeft een uitkering, dat staat vast. En jij? Hoeveel verdien je maximaal? Die twee bedragen tellen we bij elkaar op en voeren we in als inkomsten. Het gaat wel over jaarbedragen, maar met dit inkomen van jullie beiden heb je nog steeds recht op huur- én zorgtoeslag.”

En dat geld terugkrijgen dan?

Mijn collega vervolgt: “Omdat je onregelmatig werkt, raad ik je aan volgend jaar in mei belastingaangifte te doen. Dat kun je gratis bij de bibliotheek laten doen. Zo weet de belastingdienst precies wat je uiteindelijk verdiende in dit jaar. Doordat je loon lager zal zijn dan we nu opgeven, ga je geld terugkrijgen. Zo eenvoudig is dat”, legt hij uit. Esther is verbaasd: “Dat ik daar zelf niet opgekomen ben. Dit is de beste oplossing!”

‘Dit is de beste oplossing!’

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 - 45 69 09 voor een afspraak of kijk op de website van Almelo Sociaal: www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Meer berichten