Afbeelding

Mantelzorg, heldenwerk

Algemeen

Haar ouders, haar kinderen, de buurvrouw met haar rollator - als er iemand nodig is om bij te springen weten ze Anna wel te vinden. Anna is de onzichtbare held van de buurt. Maar nu belt ze ons: ze weet niet zo goed welke hulp ze kan inzetten bij haar ouders.

Kleine boodschappen

“Mijn ouders wonen in een net te groot huis, met een net te grote tuin en kunnen zich net redden”, zucht Anna als ze na het maken van een afspraak bij ons komt. “En ik regel alles netjes voor ze; of het nu de laptop is die kuren heeft of de thuiszorg die niet komt opdraven. Maar nu durft mijn pa niet meer te fietsen en kan hij dus de kleine boodschappen niet meer zelf doen.” We begrijpen het al: Anna haalt de wekelijkse boodschappen wel met de auto, maar zij kan niet voor ieder wissewasje langskomen. Anna is overduidelijk mantelzorger en dat biedt mogelijkheden.

‘Mijn pa kan de kleine boodschappen niet meer doen’

Normaal om voor je ouders te zorgen

“Mantelzorger? Ik?” Anna begrijpt niet goed wat we bedoelen. Ze vindt het normaal om voor haar ouders te zorgen. Maar wanneer we op een rij zetten hoeveel Anna werkelijk doet, zit ze op minstens drie dagen en zeker meer dan 8 uur zorg per week. Van ’s avonds kousen uittrekken - want de thuiszorg komt anders zo vroeg - tot de was draaien en de administratie doen. “En wat nou dan? Wat schiet ik daarmee op dat ik mantelzorger ben?”, vraagt ze nieuwsgierig. “We geven je een folder mee van Mantelzorg Almelo. Daar zitten professionals die je kunnen helpen met trainingen en gesprekken”, legt mijn collega uit: “En er zijn ook belastingvoordelen en regelingen voor jou als mantelzorger. ”

Boodschappenbusje

“En wat kunnen we met hulp voor mijn ouders?” Anna zit nog vol met vragen. Mijn collega zoekt op internet op ‘boodschappen doen voor ouderen’, want ze had gehoord over een busje dat naar de supermarkt ging op maandagochtend. Goed nieuws: die blijkt nog te rijden. “Oh fijn, op maandag! Dan kan mijn pa daarmee naar de supermarkt. Als ik dan de donderdag rijd, is dit probleem opgelost.” Anna is opgelucht als ze ons kantoor verlaat. Er ging een wereld voor haar open.

Oplossingen en meekijken

Er zijn mogelijkheden genoeg, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan is het fijn als er iemand meekijkt. Onze vrijwilligers helpen gratis. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Almelo Sociaal

Afbeelding
Luistermiddag en lezingen in Natuurhus 1 uur geleden
Afbeelding
Heracles laat het weer eens afweten 3 uur geleden
Afbeelding
Lezing Historische Kring over putten 5 uur geleden
Afbeelding
Mijlpaal in duurzaamheid 5 uur geleden
Afbeelding
Boerderij Beeklust wint de Stadsprijs 5 uur geleden
Afbeelding
De ijsbaan is open! 5 uur geleden
Afbeelding
'Gelders' concert in de Grote Kerk 10 dec., 13:30
Afbeelding
Regionale actie 'Stoppen met roken' 9 dec., 13:45