Afbeelding

Column Sandra Bakhuis:Wat ruist er door het struikgewas?

Algemeen

Wat ruist er door het struikgewas, zong Toon Hermans ooit. Voor Mirjam is dit helaas elke dag werkelijkheid; zij hoort continu ruizen, of eigenlijk suizen, in haar oor. Tinnitus heet het met een moeilijk woord. Gevolg? Evenwichtsstoornissen. Fietsen naar haar werk lukt hierdoor sinds kort niet meer. Toen ze op onze website ‘vervoer nodig?’ zag staan, besloot ze langs te komen.

“Ik ging altijd fietsend naar mijn werk bij het tuincentrum”, begint Mirjam (50) haar verhaal. “Dat werk geeft me zó veel plezier. En dat wil ik ook dolgraag blijven doen, maar hoe dan?”, barst ze in snikken uit. “Moet ik me dan maar door zo’n busje laten halen en brengen?”

Ik leg uit dat ze in haar situatie bij de gemeente om een scootmobiel kan vragen. Of, beter nog, om een driewieler. “Dan kun je gewoon zélf blijven fietsen. Hoe klinkt dat?” Mirjam veert overeind: “Kan dat echt?” Ik stel haar voor dat we samen het Wmo-loket van de gemeente bellen.

Even later noteert een vriendelijke ambtenaar dat we een melding doen voor Wmo: “Oké, dan krijgt u binnenkort een uitnodiging voor een keukentafelgesprek.” Mirjam fronst haar wenkbrauwen. Ik leg haar uit dat hulpmiddelen aanvragen niet meer met formulieren gaat, maar via een gesprek aan de spreekwoordelijke keukentafel.

Daarna vraagt de ambtenaar of haar klachten blijvend zijn. En hoe vaak ze een eventuele driewieler zou gebruiken. Mirjam legt uit dat de klachten nooit meer weggaan. En dat ze drie dagen per week naar haar werk fietste. “Laat je specialist of huisarts dat even op papier zetten”, luidt prompt het advies. “En neem dat dan mee naar het gesprek.” 

Als we even later ophangen, vraagt Mirjam: “Dus jullie regelen nu dat ik die fiets krijg?” “Nee, dat beslist de gemeente”, haast ik me te melden. “We helpen je het gesprek voor te bereiden. En als je wilt, gaan we met je mee.” Als ze even later lopend het pand verlaat, doe ik een schietgebedje dat de gemeente akkoord gaat en ze haar leven terugkrijgt.

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op www.almelosociaal.nl

-Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat ze in de praktijk meemaken.

Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 6 uur geleden
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 10 uur geleden
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 3 mei, 11:35
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39