Afbeelding

Verdienen met handicap?

Algemeen

Jenny heeft een vraag over de individuele studietoeslag, waarover ze in dit weekblad las. “Voordat ik de gemeente bel, wil ik eerst wel eens horen wat dit nou is en of mijn zoon in aanmerking kan komen”, vertelt ze als ze ons belt. Dát vraagt om een gesprek, dus we nodigen haar uit voor komende dinsdag. 

“Ik ben alleenstaande moeder”, steekt ze die dinsdag van wal. “Mijn zoon Sem van achttien heeft een leerachterstand en gaat sinds kort naar Mota. Daar leren ze hem hoe hij moet werken; gelukkig gaat dat goed, maar als hij thuiskomt is hij bekaf. En Noah van zestien leert voor kapper, heeft de tijd van z’n leven tussen alle meiden op school en krijgt ook nog eens een riante stagevergoeding. En daar gaat het dus mis”, legt ze uit. “Noah gaat in het weekend uit en kan leuke kleding kopen, maar ik kan Sem niet zo veel zak- en kleedgeld geven. Nou las ik in de gemeenteadvertentie iets over een individuele studietoeslag. Weten jullie wat dat is en hoe dat werkt?” 

‘Gratis geld bestaat toch niet?’

Wij hebben vaker met dit bijltje gehakt. Mijn collega legt uit dat er inderdaad een potje is voor jongeren die niet kunnen werken naast hun opleiding. En dat dit eenvoudig aan te vragen is, door met de gemeente te bellen.

Samen bellen

Jenny twijfelt nog. “Gratis geld bestaat toch niet? En wat willen ze dan allemaal weten?”, vraagt ze. Ik bied aan om samen de gemeente te bellen. Gelukkig treffen we een vriendelijke ambtenaar die Jenny geruststelt: zolang Sem geen riante bankrekening heeft, komt hij gewoon in aanmerking voor de toeslag.
De ambtenaar belooft ons een aanvraagformulier toe te sturen, die we met een kopie bankafschrift terug mogen sturen.
En daarna krijgt Sem zeshonderd euro per half jaar overgemaakt, zolang hij naar school gaat.

Opluchting

Jenny is verrast en opgelucht. “Zeshonderd euro! Dat is honderd euro per maand, bijna net zo veel als Noah. Gelukkig heeft Sem nog niet zelfstandig leren pinnen, ik ga altijd met hem mee contant geld ophalen. Dan kan dat nu gewoon iedere week”, juicht ze. “Noah maakt zijn vergoeding altijd snel op, ben benieuwd of Sem het gaat sparen of gaat uitgeven.” 

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Almelo Sociaal

Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 2 uur geleden
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds gisteren
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45