Afbeelding

Vakantiewerk

Algemeen

Lisa weet wat ze later worden wil; ze heeft een vakantiebaantje op het recreatiepark in de buurt gehad en dáár gaat ze later zeker werken.
Hiervoor zal ze in Enschede haar mbo-opleiding moeten doen. Haar moeder Wendy is echter bezorgd en maakt een afspraak met ons.

Wie gaat dat betalen?

“Lisa is nog maar 16 en ze is m’n alles. Maar hoe moet ze op school komen, als ze nog geen studiefinanciering krijgt? Fietsen is te ver”, zucht de moeder. “Van de kinderbijslag is het openbaar vervoer niet te betalen. En dan zeker ook nog een speciale rekenmachine en andere boeken; het geld groeit me niet op de rug!” 

Berenpak

Lisa, meegekomen met haar moeder, vertelt dat ze bijna klaar is met haar vmbo en dat ze haar recreatiesportleidersdiploma ook al heeft. “Het vakantiepark bij ons heeft hele gave baantjes. En het betaalt ook goed in vergelijking met vakkenvullen. Maar als ik méér wil dan alleen in het recreatieteam werken en verkleed als beer gasten ontvangen, moet ik een extra diploma halen. Dat kan alleen in Enschede.” 

‘Het geld groeit me niet op de rug!’

Lesgeld en reisproduct

Wij hebben al vaker met dit bijltje gehakt. Ouders die zich zorgen maken over de kosten en jongeren die zeker weten wat ze later worden willen.
 Dus we kunnen Wendy geruststellen: “Op zichzelf valt het mee; omdat Lisa nog geen 18 is, betaalt ze geen lesgeld. En op de website van de DUO kan ze wel een studentenreisproduct aanvragen. “Een wat??”, schiet Wendy in de lach. “Tja,” lachen we mee, “de DUO is creatief in de namen. Het betekent dat ze een extra –gratis– abonnement krijgt. En deze kan ze koppelen aan haar huidige ov-kaart.”

Wanneer en hoe aanvragen?

“Oké,” zucht Wendy gelaten, “’t klinkt alsof er van alles geregeld moet. Waar begin ik dan?” We vragen of Lisa al een DigiD heeft, een inlogcode voor de overheid. “Tuurlijk”, roept die meteen. “De belastingdienst gaf uitleg op school en omdat ik werkte, mocht ik aangifte doen. Ik heb zelfs al geld terug van de belastingdienst.” Wendy kijkt verbaasd en grijpt dan haar kans: “Nou, dan gaan we samen achter de pc om je studentenproduct aan te vragen.” We zijn blij dat we hun beren van de weg konden halen en nodigen ze uit om bij andere vragen gerust te bellen.

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl


Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Sandra Bakhuis

Afbeelding
Challenge 14 uur geleden
Afbeelding
Eerste kievitsei van Overijssel gevonden 15 uur geleden
Special TV bij RTV Oost!
Geniet van de Special TV Muziekshow op RTV Oost 16 uur geleden
Afbeelding
Almelose Faylinn Pattileamonia is Miss Beauty of Overijssel 2024 19 uur geleden
Afbeelding
Vermaak bij FUN-IE-FIT 3 mrt, 10:19
Afbeelding
Hubert van Mastrigt zet Almelo op de kaart 2 mrt, 10:16
Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia. Eigen foto.
Familieconcert in de Waterstaatskerk 1 mrt, 15:21
Afbeelding
Open dag Trein Hobby Club Almelo 1 mrt, 12:03