Afbeelding

560 euro in een kwartier

Algemeen

In februari krijgt u net als alle inwoners van Almelo de rekening voor de gemeentebelasting, kortweg GBT. Zo ook Angela. Alleen … zij weet niet hoe ze deze rekening van haar uitkering moet betalen. Met die boodschap komt ze deze dinsdag naar het spreekuur van Almelo Sociaal.

Van digibeet naar beetje digihulp
De Almelose heeft geen computer en begrijpt ook niet hoe al die digitale dingen werken. Dat maakt reageren op de belastingbrief van de gemeente lastiger. “Mijn broer hielp me met mijn mobieltje. Daar zit nu ergens een diegiedee-app op,” legt ze uit, “maar veel meer moet je me niet vragen, hoor.”

Gelukkig hebben we deze morgen goed nieuws voor Angela: de meeste mensen met een uitkering krijgen de gemeentebelasting namelijk kwijtgescholden! Net als de rekening van het waterschap die het GBLT deze of volgende maand stuurt, het ‘andere’ belastingkantoor van gemeente. Maar … Angela en u moeten natuurlijk wel wat doen voor die kwijtschelding.

‘Tien minuten en zeven vragen verder is de kwijtschelding geregeld’

Nee, nee, nee! 

De aanvraag voor de kwijtschelding valt makkelijker online te regelen. Dankzij de DigiD-app van Angela loggen we daarom meteen in op de websites GBTwente.nl en GBLT.nl. Hier doorlopen we de vragen die ze voorgeschoteld krijgt: of ze student is, een auto of een eigen huis heeft. Drie keer luidt het antwoord van Angela: nee. Dat was alles om de aanvraag voor GBTwente te doen! 

Bank in de broekzak

Bij de GBLT krijgt ze dezelfde vragen nog eens en daarnaast een paar extra vragen. De Almelose moet hier ook bankafschriften als bewijs van haar financiële situatie inleveren. Trots vertelt Angela dat haar broer ook internetbankieren op haar mobieltje heeft gezet, dus dat komt goed uit. Eenmaal ingelegd bij haar bank zoeken we samen naar  een manier om de afschriften te downloaden. 

Leuk telsommetje

Slechts tien minuten en zeven vragen verder is ook de kwijtschelding van de GBLT aangevraagd.
De uitkomst van beide? Angela hoeft waarschijnlijk 560 euro niet te betalen. “Nou, dat is snel verdiend”, glundert ze. “Jullie zijn je loon wel waard.” Glimlachend eindig ik: “Ach, als vrijwilligers is onze beloning dat we mensen zoals u blij mogen maken.”

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.



Column Sandra Bakhuis

Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 1 uur geleden
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 5 uur geleden
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 3 mei, 11:35
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39