Afbeelding
Foto:

Te veel geld van de Belastingdienst?

Algemeen

Op deze eerst dinsdag van 2023 belt Marco ons: ”De belastingdienst heeft in de kerstvakantie 200 euro overgemaakt. Kan dat wel goed zijn? Zomaar zoveel meer? Ik zou graag even langskomen, want ik vertrouw er niks van.” “U bent welkom op het inloopspreekuur”, vertelt de secretaresse: “Onze cliëntondersteuners zijn er vanmorgen tot half twaalf.” Marco zegt dat hij er direct aankomt en staat inderdaad binnen tien minuten voor de deur.

Lekker overzicht in bank-app

Als ik met hem meeloop naar een spreekkamer, vraag ik: “Vertel het eens, je hebt een vraag over belastingen?” “Ja,” zegt Marco,” ik kreeg met de kerst ineens het dubbele bedrag aan zorgtoeslag: in plaats van 85 ineens meer dan 200 euro. Mijn vrouw en ik werken allebei, dus ik snap er niks van.” Mijn collega vraagt of we zijn bankafschrift mogen zien. Marco opent de bank-app op zijn telefoon. Even scrollen leert ons dat hij zo’n 1200 euro per maand verdient, en zijn vrouw 600 euro. Ook zien we dat de belastingdienst inderdaad 215 euro stortte. “Wat heb je het goed op orde”, complimenteert mijn collega hem.

‘Het klopt dat je samen dit jaar bijna dubbele zorgtoeslag krijgt’

Boodschappenrekening en spaarrekening

Marco legt ons uit dat zijn vader hem leerde twee rekeningen aan te houden: één voor de vaste inkomens en de vaste lasten en één voor de boodschappen. “We maken sinds een paar jaar een boodschappenbudget per week over naar een rekening waar we allebei een pinpas van hebben. Wat er aan het eind van de maand over blijft, gaat naar een spaarrekening. Van dat geld konden we vorig jaar lekker een weekje op vakantie.” 

Leven duurder, loon omhoog

Vervolgens loggen we samen met Marco in op mijn toeslagen.nl. Daar staat de voorschotbeschikking, de brief waarin de belastingdienst de gemaakte berekening beschrijft en wat ze per maand gaan overmaken. Daar blijkt dat het bruto jaarinkomen van Marco en zijn vrouw een stuk hoger wordt geschat dan vorig jaar. Terecht, want veel mensen krijgen meer loon omdat het leven duurder wordt. Dus … het klopt: Marco en zijn vrouw krijgen bijna het dubbele aan zorgtoeslag. “Nou, wat lucht me dit op, dat het klopt. De belastingdienst kan het dus wél leuker maken”, grijnst hij, als hij ons kantoor verlaat.Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op


www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Almelo Sociaal

PlayBack komt naar MFA Eninver.
Spoedcursus Avedan 'De Grote Sprong' 14 uur geleden
Het verhaal van de meester, bij de de HKW.
Expositie in Wierden loopt nog een aantal dagen 17 uur geleden
Afbeelding
Bezoek jongvolwassenen 24 mei, 14:34
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 23 mei, 14:27
Een Rembrandtschildertje in actie.
Rembrandtschildertjes gaan exposeren in bieb 23 mei, 11:52
Afbeelding
Oldtimers in Rijssen tijdens de streekmarkt 23 mei, 10:39
Het is weer tijd voor een Open Ateliers Herengracht.
Mini-bioscoop bij Open Ateliers 22 mei, 15:54
Repareren gebeurt bij mooi weer ook buiten.
Allerlei reparaties bij Repair Café in Noaberhoes 22 mei, 14:30