Column Sandra Bakhuis: Ik word 18 jaar, hoe kom ik aan geld?

Femke van 17 en haar moeder Kim komen op het spreekuur van Almelo Sociaal. Hun vraag aan mij is helder: “Wat verandert er voor ons nu Femke binnenkort 18 wordt?” Nou, meer dan je denkt!

Ik pak mijn checklist erbij; dankzij dit werk en internet bouwde ik die in al die jaren op. Alle punten ga ik af: Heb je al een eigen Digi-D? Wat voor opleiding doe je? Wat heb je aan geld, verdien je bijvoorbeeld iets met een bijbaan? Heb je recht op studiefinanciering? Welke verzekeringen heb je nodig? Welke verzekeringen kunnen nog via je moeder blijven lopen? 

Femke doet nu een opleiding MBO niveau 4, maar het leren vanuit huis valt tegen. Corona zorgt ervoor dat ze haar klasgenoten bijna nooit meer live ziet. Vlak voordat ze 18 wordt, kan ze een aanvraag doen voor studiefinanciering bij de DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs die de studiefinanciering regelt. Dit hoeft gelukkig maar één keer; daarna wordt automatisch per jaar berekend of ze er nog recht op heeft.

Ze heeft al een ov-kaart, dus kent ze het DUO. “Wat je aanvraagt, heet een prestatiebeurs. Je hebt tien jaar de tijd om je opleiding af te ronden. Zolang je daar binnen blijft, is je beurs een gift”, leg ik haar uit.

Als Femke haar studiefinanciering krijgt, vervalt de kinderbijslag die haar moeder krijgt. Nu krijgt Femke nog kleedgeld van haar moeder, maar straks zal ze thuis kostgeld betalen. Ook moet ze zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Maar zolang ze nog thuis woont, blijft ze wel onder de aansprakelijkheidsverzekering van haar moeder vallen.

Door het gesprek wordt Femke zich ervan bewust dat ze nu echt eigen verantwoordelijkheden krijgt. De tijd dat mams alles regelde en oploste, is voorbij. Gelukkig heeft zij, zoals vandaag, haar moeder nog wel om mee te kijken. En Almelo Sociaal. “Ondanks corona zal ik die mbo-opleiding wel binnen tien jaar halen”, grapt Femke als ze opgelucht de deur uit lopen.

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook jou. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op www.almelosociaal.nl

-Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Meer berichten