Afbeelding

Te weinig geld

Algemeen

Van de ene dag op de andere is de zomer begonnen. En onze kledingkasten zijn er amper op voorbereid. Liepen we een maand of wat geleden nog met regenjassen, nu kunnen de korte broeken en teenslippers weer aan. Maar wat als je met twee kinderen in de bijstand zit? De kleding van vorig jaar is allemaal te klein en je gunt ze toch ook wel eens wat nieuws …. 

Vakantiegeld al op

Linde belde ons omdat ze er niet meer uit kwam, de zorgen groeiden haar boven het hoofd en het vakantiegeld was al op, voordat het op haar rekening gestort was. “Ik weet het even niet meer“, zucht ze aan de telefoon: ”Hoe moet ik rondkomen van veertig euro in de week?” De grens voor de voedselbank verschilt per situatie, maar dit klinkt niet goed. Wat gaat hier mis? Ik maak een afspraak met Linde en vraag haar om haar DigiD en inloggegevens van de bank mee te nemen.

‘Hoe moet ik rondkomen van veertig euro in de week?’

Drie maanden post in een plastic tas

Vrijdagochtend is het zover; Linde komt binnen met een tas vol papieren. “Ja”, verontschuldigt ze zichzelf: ”Ik had geen flauw idee wat ik mee moest nemen. Dus dit is de post van de afgelopen drie maanden.”  Ai, een DigiD zit er dus niet bij. Linde heeft zelfs geen flauw idee of ze zo’n digitale inlog bij de overheid eigenlijk wel heeft. Dus we beginnen met een aanvraag hiervoor bij de belastingdienst en maken een vervolgafspraak met haar. Want een DigiD krijg je pas compleet met twee opeenvolgende brieven van de overheid. Dat duurt dus even.

Geen overzicht, (g)een probleem

Het is me ook duidelijk dat Linde geen enkel overzicht van haar inkomsten en uitgaven heeft. Het is vanmorgen toch rustig, dus ik neem er de tijd voor. “Heb je ooit een budget leren maken?”, is mijn vraag. “Nee? Dan beginnen we daar. Op onze website staat een link naar een Excel-bestand. Ik heb hem hier ook op papier.” Stap voor stap leg ik uit wat ze moet overtypen van haar bankafschriften en ik laat zien dat de bedragen in Excel daarna vanzelf optellen. Na onze afspraak gaat Linde naar huis, om voor het volgende gesprek het complete budgetoverzicht in te vullen.

Download ook uw budgetoverzicht

Benieuwd hoe het verder gaat? Op onze website almelosociaal.nl/budget leest u het hele verhaal. Daar staat ook de link naar het gratis te downloaden Excel-bestand.

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.


Column Almelo Sociaal

Justin Hoogma in duel met Thomas Robinet  van Almere City. (Michael Bulder/NES Images)
Heracles moet het doen met een punt 14 minuten geleden
Afbeelding
Kinder- en Meidenclub bij Avedan 27 minuten geleden
Afbeelding
Challenge 16 uur geleden
Afbeelding
Eerste kievitsei van Overijssel gevonden 17 uur geleden
Special TV bij RTV Oost!
Geniet van de Special TV Muziekshow op RTV Oost 18 uur geleden
Afbeelding
Almelose Faylinn Pattileamonia is Miss Beauty of Overijssel 2024 21 uur geleden
Afbeelding
Vermaak bij FUN-IE-FIT 3 mrt, 10:19
Afbeelding
Hubert van Mastrigt zet Almelo op de kaart 2 mrt, 10:16