Tom Hofsté is projectmanager bij Aeronamic.
Tom Hofsté is projectmanager bij Aeronamic.

Young Professionals: Tom Hofsté

Algemeen

Almelo is een leuke stad om te werken! Mooie bedrijven die wereldwijd opereren bieden kansen en doorgroeimogelijkheden voor Young Professionals. Deze week stelt Tom Hofsté zich voor. Lid van de activitieitencommissie van het Young Professionals Almelo netwerk.

Almelo - Ik ben 35 jaar, geboren in Oldenzaal en woonachtig in Hengelo samen met vriendin Jeanine en zoon Luca. In mijn vrije tijd mag ik graag koken en om het lekkere eten te compenseren doe ik aan crossfit om fit en gezond te blijven. 

Mijn opleidingsachtergrond is werktuigbouwkunde, dat ik heb gevolgd aan de Saxion. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij Aeronamic. Een jaar later, bij het afstuderen werd ik benaderd of ik open stond om in de luchtvaart aan het werk te gaan. Zo ben ik er in 2013 begonnen als manufacturing engineer en heb de mogelijkheid gekregen mij verder te ontwikkelen en door te groeien naar projectmanager. Als projectmanager ben ik samen met een multidisciplinair team verantwoordelijk voor het succesvol uitvoeren van een opdracht of project. 

Aeronamic is een hightech productiebedrijf dat systemen assembleert en onderdelen vervaardigt uit metaal voor de luchtvaart. Hierbij kun je denken aan snel draaiende rotoren die ervoor zorgen dat een motor van bijvoorbeeld een Airbus A320-NEO kan starten. Naast productie ontwikkelen we onze eigen systemen en focussen we ons op het verduurzamen van de luchtvaart door ons te richten op de overgang van hydraulische naar elektrische systemen. Hoe kleiner en lichter het systeem, des te minder gewicht er de lucht in getild hoeft te worden, wat leidt tot een lager brandstofverbruik. Deze toepassingen sluiten aan bij de huidige trend van het duurzaam vliegen en passen bij de ontwikkeling van het elektrisch vliegen, zoals bijvoorbeeld de vliegende taxi’s.

YPA verzorgt jaarlijks verschillende activiteiten zoals bedrijfsbezoeken, zomer-activiteiten, workshops en lezingen. Daarvoor zijn verschillende commissies opgericht voor het ondersteunen van en meedenken bij deze activiteiten. Door het bestuur van YPA ben ik gevraagd om deel te nemen in een commissie om een workshop en een lezing te organiseren. De commissie bestaat uit vijf leden, allen werkzaam bij een ander lid-bedrijf van Stichting Ontdek Hightech Almelo. Er komen verschillende vaardigheden aan bod, zoals samenwerken, brainstormen, vergaderen, discussiëren en besluiten nemen. We kenden elkaar niet en het is tof om te zien hoe er vervolgens een team ontstaat dat succesvol activiteiten weet neer te zetten. Ik ben lid geworden van YPA om nieuwe mensen te leren kennen en naast dat het leuk is, is het interessant om kennis en ervaringen uit te wisselen. Daarbij bezoeken we de verschillende bedrijven en is het goed om te zien hoe verschillende bedrijven werken. Dit kan leiden tot andere inzichten en oplossingen voor vraagstukken waar je zelf tegen aanloopt.

In 2020 kregen we net als vele andere bedrijven te maken met de coronapandemie. Reizen kon niet meer of alleen in uitzonderlijke gevallen, het aantal vliegbewegingen ging snel naar beneden. Vliegtuigmaatschappijen hadden het zwaar en orders voor nieuwe vliegtuigen werden uitgesteld of zelfs geannuleerd. Ook het vooruitzicht voor nieuwe onderdelen en het aantal orders liep terug. Door met z’n allen een halve tot een hele dag minder te werken hebben we ons door deze periode heen geslagen. Hierdoor hebben we mensen en kennis kunnen behouden. Ik ben trots op hoe we dit met elkaar hebben opgelost.

Aeronamic heeft mij de mogelijkheid gegeven om me te ontwikkelen op zowel technisch vlak als op soft-skills. Het heeft een prettige werkomgeving met leuke collega’s waar je een hoop van kan leren. Op dit moment maak ik me het vak project management eigen, daarin zit nog genoeg uitdaging en ben nog niet bezig met wat de volgende stap gaat zijn.

Almelo biedt naast interessante bedrijven ook een mooi centrum met diverse restaurants waar je goed kan eten. Een zomeractiviteit georganiseerd door YPA heeft ons geleerd dat je met een kano een fantastische route af kan leggen rond het centrum, waarbij je wordt omringd door het mooie Twentse landschap. Jaarlijks vinden er verschillende toffe evenementen plaats in de binnenstad, de schouwburg en Erve Asito.

Afbeelding
Eerste punt Heracles buitenshuis 16 uur geleden
Afbeelding
Sven en Manon officieel gezond lopen-specialist 17 uur geleden
Afbeelding
Almelospeld voor Nol Kok 18 uur geleden
Afbeelding
Kaliber komt met korte cursussen 20 uur geleden
Afbeelding
Informatiemarkt senioren COSBO op de Koornmarkt 24 sep., 09:40
Afbeelding
Twenterand aan kop bij NK Tegelwippen in Twente 23 sep., 18:51
Afbeelding
Toptalenten verbeteren specialistische zorg in ZGT 23 sep., 11:42
Afbeelding
Een passie voor Eagle Claw Kungfu 22 sep., 15:49