Afbeelding

Mentaal gezond opgroeien

Algemeen

Alle kinderen hebben het recht om mentaal gezond op te groeien.
Het begon ooit met een droom. De droom van Marja Dobbelaar en haar collega Nicole Martens, beiden orthopedagoog. Vaak filosofeerden ze over de vraag hoe ze zouden kunnen voorkomen dat jongeren zwaar in de problemen komen. Helaas kwam aan die droom een einde toen Nicole in 2014 samen met haar man en vier kinderen omkwam bij de MH17 ramp.

Na de dood van Nicole kwam Marja in contact met het concept TEJO, ontwikkeld door de Belgische juriste en pedagoge Ingrid de Jonghe. Marja kreeg het idee om als eerbetoon aan haar vriendin TEJO-huizen in Nederland op te richten en zo hun gezamenlijke droom waar te maken. Op 1 juni 2018 werd het eerste TEJO-huis in Goes door de ouders van Nicole geopend. Inmiddels zijn er ook in Deurne (2021) en Breda (2022) vestigingen geopend.

Een TEJO-huis is een laagdrempelig inloophuis waar jongeren anoniem en zonder afspraak kunnen binnenlopen voor een gesprek en ondersteuning. Die ondersteuning wordt geboden door vrijwillig werkende professionals, die per week 2 tot 4 uur vrijmaken voor jongeren in nood. Het uitgangspunt van TEJO is het herstellen en versterken van de mentale gezondheid van jongeren tussen de 10 en 20 jaar door het verlenen van gratis, preventieve en laagdrempelige professionele ondersteuning.

Vanaf het begin heb ik de ontwikkelingen met enthousiasme gevolgd. Ik werd op de hoogte gehouden door mijn vriendin Willy, de zus van Marja, die inmiddels medebestuurslid is van TEJO Nederland. Vorige week las ik in de krant dat de helft van de Twentse jongeren kampt met psychische problemen.
De reguliere jeugdzorg draait overuren en de wachtlijsten worden steeds langer. Gemiddeld moeten jongeren met mentale problemen 10 maanden wachten voordat ze hulp krijgen.
Dit is veel te lang. Het aantal telefoontjes die ik wekelijks krijg van jongeren die in de knel zitten neemt toe. Ze zijn bang dat ze steeds verder wegzakken in hun depressieve gevoelens.

Uit de gesprekken die ik in mijn praktijk voer met jongeren blijkt dat velen een somber en negatief toekomstbeeld hebben. Ze ervaren psychosociale problemen, mede als gevolg van de coronacrisis en onveilige wereld. Ze voelen zich onder meer eenzaam, niet begrepen, angstig, vermoeid, gestrest en verdrietig. Ook maken ze zich zorgen over maatschappelijke problemen zoals het vinden van betaalbare woonruimte, hun loopbaan en schulden door de hoge (studie)kosten. Deze schrijnende situatie gaat mij aan het hart. De nood is hoog! Er moet iets gedaan worden. Onze jongeren zijn de toekomst, maar ze staan in de kou.

Samen met vriendin en pedagoog Inge heb ik het initiatief genomen om te onderzoeken of het mogelijk is om voor onze jongeren in Almelo en omstreken een TEJO-huis op te richten. Een huis waar ze een warm welkom en een luisterend oor vinden. Deze preventieve ondersteuning kan voorkomen dat jongeren in de reguliere zorg terecht komen.

Binnenkort organiseren we een informatiemiddag of -avond waar we het concept uitleggen. De datum wordt vermeld op mijn website. Hebt u een warm hart voor onze jongeren en/of bent u geïnteresseerd dan bent u van harte welkom.
Meer info op info@praktijkharts-tocht.nl.

Column Marleen Vulic/Praktijk Harts-Tocht

Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 50 minuten geleden
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 13 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 19 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 22 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33