Afbeelding

Leuker kunnen we het wél maken

Algemeen


De brieven van de belastingdienst zijn weer verstuurd. En daardoor bellen er regelmatig mensen of wij helpen met de aangifte.

Aangifte via ouderenbond

Maandagmorgen is het eerste telefoontje van mevrouw Soepenberg: “Ik las op jullie site dat jullie geen belastingaangiftes doen, maar dat was toch eerst wel zo?” Onze telefoniste hoort het al: mevrouw Soepenberg is niet de jongste meer. “Kan het zijn dat u geholpen bent door een HUBA, een belastinginvuller van de ouderenbond?” vraagt ze. Wanneer mevrouw dat bevestigt, noteert de telefoniste haar telefoonnummer en belooft ze dat coördinator Miny terugbelt.

‘Ga ik geld terugkrijgen?’

Hoera, een baan (en nu?)

Op dinsdagochtend loopt Hans bij ons binnen. We hielpen hem in november een uitkering aan te vragen, omdat hij al een tijdje werkloos was. “Ik heb een baan gevonden”, juicht hij: “Willen jullie helpen met de belasting?” We feliciteren hem eerst en loggen daarna met hem in op mijntoeslagen.nl om de huur- en zorgtoeslag aan te passen.
Nu hij gaat werken, heeft Hans minder recht op geld en het zou vervelend zijn als hij volgend jaar moet terugbetalen.

Hulp bij moeilijke brieven

De volgende die binnenloopt is Meryem; ze komt meestal bij ons als ze brieven van de gemeente niet begrijpt. “Mijn taaljuf zegt dat ik belasting in moet laten vullen, omdat ik af en toe werkte vorig jaar”, vertelt ze. “En dan ga ik geld terugkrijgen?”, is haar vraag.
Mijn collega legt uit dat dit kan kloppen.
Meryem had namelijk bijbaantjes. “Maar een aangifte inkomstenbelasting doen wij hier niet”, legt hij uit: “Daarvoor kun je een afspraak maken bij de bibliotheek. Hier is het telefoonnummer; bel maar direct, want als ze je niet begrijpen, help ik wel even.” “Dankjewel dat je erbij blijft; bellen is soms nog moeilijk voor mij”, zegt ze, terwijl ze snel op haar mobiel het nummer tikt. Goed nieuws, ze mag om twee uur al langskomen. Als ze wegloopt, knikken mijn collega en ik elkaar toe: Meryem gaat de weg wel vinden in Nederland regelland.

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op 

www.almelosociaal.nl


Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Almelo Sociaal

Avedan gaat voor meer wijkkamers.
Avedan breidt aantal wijkkamers uit 3 minuten geleden
Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 18 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 20 uur geleden
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere gisteren
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30