Afbeelding

Column Marleen Vulic: Verwachtingen, verlangens

Algemeen

Twee weken geleden was ik aanwezig bij de Omdenken Theatershow van Berthold Gunster in het Theaterhotel met de titel: ‘Zoals verwacht loopt alles anders’. Een inspirerende en hilarische voorstelling met veel herkenbare anekdotes. De show ging onder meer over verwachtingen en verlangens.
Berthold omschreef een verwachting als ‘iets wat zou moeten zijn’ en een verlangen als ‘iets wat zou kunnen zijn’. Een zin die me bijbleef was: ‘door je aandacht te verleggen van je verwachting naar je verlangen word je creatiever’.

Tijdens de voorstelling dacht ik aan een column die ik vorig jaar rond Sinterklaastijd schreef voor het Almelo’s Weekblad. Deze column ging over verwachtingen en dat vooral tijdens de decembermaand verwachtingen een grote rol spelen. Vol verwachting kijken we uit naar de Sinterklaas en de Kerstdagen. We hebben allerlei verwachtingen van de Kerstdagen en hoe deze moeten zijn. Maar wat als alles ander loopt? Zijn de Kerstdagen dan niet geslaagd? En hoe uit dit fenomeen zich überhaupt in ons leven. We hebben allerlei verwachtingen wat ons leven betreft.

Door de voorstelling heb ik weer een aantal nieuwe inzichten gekregen over verwachtingen en verlangens. Verwachtingen, iets wat zou moeten zijn, ontstaan veelal in ons hoofd en hebben veel voorwaarden. Hierdoor kunnen we onszelf en/of anderen druk opleggen. Verwachten heeft iets dwingends. Verwachten houdt in dat het haast niet anders kan en wanneer de uitkomst niet is zoals verwacht, teleurstelling dikwijls het gevolg is. Ik wil niet zeggen dat het niet goed is om verwachtingen te hebben. Verwachtingen kunnen een vuurtje in je aanwakkeren om iets te bereiken. Maar hoe ga je om met je verwachtingen en met jezelf en de ander als alles anders gaat?

Verlangens, iets wat zou kunnen zijn, ontstaan vanuit ons gevoel en kunnen ons op een positieve en creatieve manier stimuleren om meer voldoening, vervulling en geluk in ons leven te creëren. Verlangen is voor mij een stromende beweging naar een hartenwens waarbij de uitkomst niet vastomlijnd is. Verlangen voelt als veerkrachtig, verwachting meer rigide. Bij de column van vorig jaar had Sinterklaas een adviesgedicht geschreven over hoe je met verwachtingen kunt omgaan. Het is niet geplaatst, terwijl ik dit wel ‘verwacht’ had. U begrijpt; dit had wel zo MOETEN zijn, daarom bij deze alsnog. Vanuit mijn verlangen dat het zou KUNNEN zijn dat het nu wel wordt geplaatst.

Het advies van de Sint

Voeg bij verwachting

Een dosis verzachting

Denk moeten om naar wat kan zijn. Dit zorgt voor ruimte in je brein. En brengt je in verbinding met je hart. Waar verlangen wacht met smart

Laat voorwaarden los en zoek naar mogelijkheden

Dit maakt flexibel en stemt tevreden

Houd discussies buiten de deur

Een dialoog geeft het leven zó veel meer kleur

Omarm verschillen en wees lief. Dit laat je kijken vanuit een ander perspectief

Communiceer helder en wees reëel

Alles waar te voor staat is te-veel

Focus niet alleen op het resultaat

Het is de weg die wijzer en rijker maakt

Laat deze tijd zo vol venijn

Liefde en verbinding je drijfveren zijn

Vol verzachting klopt mijn hart.

Afbeelding
Tess gaat voor verkiezing Miss Teen 32 minuten geleden
Afbeelding
Impressie nieuwe Sportpark 5 uur geleden
Afbeelding
Repair Café de Hagedoorn open op vrijdag 10 februari 5 uur geleden
Afbeelding
Slaapproblemen? Beter Bed Almelo geeft tips gisteren
Afbeelding
Herenboeren van start 8 feb, 09:56
Afbeelding
'Het wordt echt een prachtig complex' 7 feb, 13:58
Afbeelding
ODIN houdt kampioenschap in de IISPA 7 feb, 12:45
Afbeelding
René Zuithof ondersteunt het carnaval 7 feb, 08:48