Afbeelding

Mijn hoofd is zo vol

Algemeen

Mijn hoofd is zo vol, ik zit zo in mijn hoofd, ik kan niet stoppen met denken, ik wilde dat ik mijn hoofd even uit kon zetten. Dit zijn uitspraken die ik regelmatig hoor van mijn cliënten. Zelf heb ik ook periodes dat mijn hoofd de regie heeft en mijn gedachten over elkaar heen buitelen.

Hoe komt het nu dat we zo vanuit ons hoofd leven? Vanaf onze geboorte zitten we in een rationeel, logisch, lineair systeem. Op het consultatiebureau en op de peuterspeelzaal worden onze resultaten gemeten en getoetst aan de hand van grafieken.
Vanaf ons vierde jaar gaan we meedraaien in een onderwijssysteem waar de nadruk ligt op onze cognitieve (verstandelijke) ontwikkeling. We moeten allerlei testjes doen om onze intelligentie en bekwaamheid te meten.

“Kennis is Macht” en “Weten is Meten” zijn uitspraken die we met de paplepel ingegoten krijgen. We leren nagenoeg niets over energie, intuïtie en aanvoelen. Er wordt nauwelijks aandacht gegeven aan onze sociale emotionele ontwikkeling. De focus ligt op wat willen we worden in plaats van op wie we zijn en wat daarbij past.

Onze eigenheid verdwijnt zo steeds meer naar de achtergrond. We passen ons aan de normen en waarden die de maatschappij en onze opvoeders aan ons stellen aan.
In onze puberteit wil onze eigenheid nog wel eens doorbreken, maar anders zijn of niet meelopen in de kudde kan afwijzing tot gevolg hebben. Ons hoofd beschermt ons tegen pijn en afwijzing. Ons hoofd rationaliseert, analyseert, bagatelliseert en compenseert. Wanneer we vanuit ons hoofd leven, negeren we signalen vanuit onze intuïtie. We gaan voorbij aan onze gevoelens en emoties.

We geven ons hoofd de hoofdrol. Het draait overuren met alle gevolgen van dien. Vind je het gek dat ons hoofd overbelast is? We zijn vergeten hoe we kunnen (aan) voelen wat voor ons juist is.

Gelukkig hebben we allemaal een hart. In ons hart, ons innerlijke kompas, huist onze eigenheid en onze innerlijke wijsheid. Ons hart spreekt in de taal van gevoelens. Ons hart wil niet dat we gevoelens en emoties wegdrukken want deze maken ons mens. Ons hart schreeuwt niet, het fluistert zacht. In alle leeftijdsfasen geeft ons hart signalen en blijft kloppen en aankloppen totdat we luisteren. Soms raakt het van slag wanneer we hardnekkig volhouden en ons hoofd de regie geven.

Als we luisteren naar de stem van ons hart, krijgt ons hoofd rust. Het hoeft niet meer zo hard te werken. Het is daarom zo belangrijk dat we regelmatig stil zijn en de stilte opzoeken om de fluistering van ons hart te kunnen horen. Zo gaan ons hoofd en hart samenwerken en wijzen ze ons de juiste richting.

Volgens een oud Indiaas verhaal wilde God de waarheid verbergen en zei: “Ik wil het leven van de mensen interessant maken. De plaats waar ik haar zal verbergen is hun hart, want ze zullen overal zoeken, maar pas na lang zoeken ontdekken dat de waarheid in hun hart zit”.

(uit: The Power Of The Heart – Baptist de Pape)

Maakt jouw hoofd ook overuren? Neem gerust en vrijblijvend contact op met mij!

Column Marleen Vulic / Praktijk Harts - Tocht

Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 2 uur geleden
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 22 uur geleden
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard gisteren
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45
Afbeelding
Vele activiteiten bij Actief Almelo 30 apr, 12:19