Afbeelding

Worden wie je bent

Algemeen

Heel vaak vragen we aan kinderen wat wil je later worden? 

Ik heb dit altijd een rare vraag gevonden. Ik zou liever willen vragen: Wat past bij jou en bij wie je bent?

Kinderen tot ongeveer 12 jaar weten de vraag wat wil je later worden vaak nog zonder aarzelen te beantwoorden. Zij zijn nog in verbinding met hun fantasiewereld. De echte wereld is voor hen nog redelijk eenvoudig en het realiteitsbesef is nog niet zo groot.
Bovendien zijn ze nog sterk afhankelijk van hun opvoeders en nemen voor waar aan wat ze van hen meekrijgen.

Als kinderen in de puberleeftijd komen gaan ze op zoek naar hun identiteit. Ze worden minder afhankelijk. Ze gaan onderzoeken of de waarden en normen die ze in hun opvoeding hebben meegekregen (nog) bij hen passen.
Ze gaan hun eigen fundament, waarop ze verder kunnen groeien, creëren.
In de puberteit wordt een basis gelegd voor een gezond Ik in het denken, voelen en willen. De puberteit is dus een overgangsavontuur van kind naar volwassenheid.

De puberteit kan voor zowel de puber als voor de ouders/opvoeders onzekerheden en onrust met zich meebrengen. Het verzet tegen ouders en opvoeders is vaak niet persoonlijk bedoeld, maar een verlangen naar het ontdekken van hun eigenheid. 

Een kind is geen onbeschreven blad. Het is een mens met een totaliteit van wat hij/zij wil komen doen in deze wereld. Dit wordt ook wel de blauwdruk genoemd. In de puberteit ontstaat een drang naar het ontdekken van de eigen blauwdruk. Dit is een smalle weg waarbij de puber gemakkelijk van het pad af kan raken. De puberteit neemt dus enig risico met zich mee. Toch is het de bedoeling dat de puber deze weg volgt om zijn eigenheid te ontdekken. Wanneer de puber wordt aangemoedigd, begeleid en ondersteund door ouders en opvoeders kan het een gezond fundament creëren. Dit vergt van de ouders/opvoeders flexibiliteit en incasseringsvermogen. Ze worden wellicht flink op de proef gesteld en uitgedaagd om hun eigen waarden, normen en gedrag onder de loep te nemen. Dit is mooie kans om zichzelf ook verder te ontwikkelen. 

Nu kom ik weer terug op de vraag aan het begin van deze column: Wat past bij jou en bij wie je bent?

In de blauwdruk van de puber ligt dus zijn/haar eigenheid besloten. De blauwdruk gaat over wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Wanneer de puber weet wie hij/zij is, wat hij/zij wil en wat hij/zij kan, kan hij/zij keuzes maken die passen bij zijn/haar blauwdruk. Deze keuzes zijn kloppende keuzes die bijdragen aan de levensvreugde van de puber. 

Met het Jong Talent Spel ontdekken jongeren hun blauwdruk. Ze leren zichzelf beter kennen en ontdekken wat hen inspireert en motiveert. Ze ontdekken hun talenten en welke studie en loopbaan hierbij aansluit. Als ze hun talenten kennen weten ze beter hoe ze kunnen omgaan met wat er op hun levenspad komt. Ze ontwikkelen meer zelfbewustzijn en zelfvertrouwen en ervaren meer geluk, rust en focus. 

Op 1 en 23 april organiseer ik een TalentenKrachtdag voor zoekende jongeren. 

Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van Praktijk Harts-Tocht

Column Marleen Vulic

Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 1 uur geleden
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 21 uur geleden
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard gisteren
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45
Afbeelding
Vele activiteiten bij Actief Almelo 30 apr, 12:19