Foto:

Column Sandra Bakhuis

“Waarom moet ik het ziekenhuis nu zelf betalen?”, valt Albert met de deur in huis als hij ons belt. “En is er ook een verzekering die mijn ziekenhuisrekeningen wél vergoedt?” Een goeie vraag, die we op afstand niet zo 1-2-3 kunnen beantwoorden. Daarom nodigen we hem uit voor het gratis spreekuur.

Vissende diabeet loopt vast

Albert blijkt net een jaartje met pensioen, zo wordt duidelijk tijdens de koffie. “Ik werkte als straatveger; een prachttijd”, vertelt hij met heimwee in zijn stem. “De laatste jaren zat ik binnen, op de werf en kon ik niet meer zo goed lopen: diabetes en hartfalen. En nu? Nu zit ik alleen thuis. Soms ga ik vissen en gelukkig kan ik ook weer naar de bieb voor koffie. Ik red me best, hoor, maar snap niet waarom ik nu rekeningen van het ziekenhuis krijg.” 

Moet hij bloedprikken zelf betalen?

Met zijn 68 lentes jong moet Albert regelmatig naar het ziekenhuis, om bloed te prikken en voor controles. Een tas vol bewijzen hiervan - zorgrekeningen - heeft hij dan ook meegenomen. Vrouw en kinderen heeft hij niet. Hij is dan ook blij even met iemand te kunnen overleggen. “Vroeger werden al mijn zorgkosten automatisch betaald, maar nu dus niet meer. En dat is een dure hobby. Kunnen jullie niet kijken of een andere verzekering dit wél vergoedt?”, vraagt hij aarzelend.

Makkelijker konden ze het niet maken

We besluiten samen zijn verzekeraar te bellen en te vragen hoe het zit. Die ziet gelukkig meteen wat er aan de hand is: Albert moet de rekeningen nu zélf inleveren, in plaats van dat het ziekenhuis die rechtstreeks naar de verzekeraar stuurt. Inleveren kan bijvoorbeeld via een app. En dat mag zelfs tot drie jaar terug.

Makkelijk verdiend

Gelukkig heeft onze oud-straatveger een smartphone. Als we hiermee de eerste rekening samen fotograferen en uploaden, ziet hij het zitten om de andere rekeningen zelf thuis te uploaden. “Dit is een betere hobby, ik word fotograaf”, grapt hij. En dat klopt, de foto’s van de rekeningen leveren goed geld op wanneer hij ze doorstuurt naar de zorgverzekeraar.

Loopt u ook met dit soort vragen? Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen elke week weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 6909 voor een afspraak of kijk op www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat ze in de praktijk meemaken.

Meer berichten