Afbeelding

Innerlijke vrijheid

Column

Vrijdagmiddag onderweg naar een afspraak hoorde ik op het journaal dat Aleksej Navalny is overleden. Terwijl de regen onafgebroken tegen de autoramen kletterde, werd ik overvallen door een intens triest gevoel. Toen ik ’s avonds op de tv de beelden zag van duizenden mensen die samenkomen om hun verdriet en solidariteit te uiten, was ik diep geraakt.

Navalny was voor vele Russen de belichaming van hoop en perspectief. Hij streed voor de waarheid en gerechtigheid. Een jongeman sprak uit dat zijn hoop op een betere toekomst voor Rusland met de dood van Navalny is verdwenen.

De beelden van Navalny de dag voor zijn dood laten een vrolijke, opgewekte man zien. Hij maakte zelfs een grapje tegen de rechter met wie hij sprak. Ik moest denken aan Nelson Mandela toen ik dit fragment zag.
Mandela liet ons ondanks zijn fysieke gevangenschap een krachtige innerlijke vrijheid zien. Mandela’s innerlijke vrijheid kwam voort uit het geloof dat zelfs onder de meest erge omstandigheden niemand de controle over zijn geest kan overnemen. Zijn geest bleef altijd ongebroken. Ook in het boek ‘De Keuze’ van Edith Eger, één van mijn grote inspiratiebronnen, las ik over dit fenomeen. Edith’s moeder vertelde, vlak voordat ze in het concentratiekamp van elkaar gescheiden werden, dat niemand dat wat je in je gedachten hebt van je kan afnemen.

Innerlijke vrijheid is een levenskunst. Het is de kunst om je gedachten en je gemoedstoestand niet te laten beïnvloeden door externe omstandigheden. Innerlijke vrijheid gaat over het vrij zijn om te kiezen voor je houding, voor je reacties en voor hoe je denkt en voelt. Innerlijke vrijheid is een bron van kracht en veerkracht.

Hoe vrij ben jij? In hoeverre laat jij je tegenhouden door belemmerende overtuigingen die misschien niet eens van jouzelf zijn? Kun jij je eigen leven leiden zonder je te laten beïnvloeden door de mening en de oordelen van anderen? Durf jij te gaan staan voor wie jij werkelijk bent? Wij zitten niet in een gevangenis, maar kunnen toch vaak het gevoel hebben dat we ‘vast’ zitten.

Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik ‘vast zit’. Wat mij helpt is ‘De Cursus In Wonderen’. De cursus is een innerlijke bevrijdingsweg waarbij vergeving een belangrijke stap is. Innerlijke vrijheid is inzicht krijgen in je ego-gestuurde persoonlijkheid. Ons ego handelt vanuit angst, schuld, boetedoening, zondig zijn, afwijzing en verdriet. Onze ziel, onze kern daarentegen wordt gedreven vanuit liefde, onschuld, verbondenheid, vrede, vreugde, vrijheid, licht en humor.

Voor mij symboliseren Mandela en Navalny innerlijke vrijheid en het zou me niets verbazen dat ze tijdens hun gevangenschap momenten kenden van zielsgelukkig zijn. De humor waarmee Navalny de dag voor zijn dood de rechter terecht wees door de opmerking te maken dat deze van zijn riante salaris de rekening van Navalny mocht aanvullen, getuigt niet alleen van moed, maar ook van zijn vastberadenheid en ongebrokenheid.

Navalny’s innerlijke vrijheid komt voort uit het besef dat de waarheid machtiger is dan welke dictator dan ook. Ik hoop dat zijn vrijheid van geest en zijn energie voor vele mensen een bron van inspiratie mag zijn.

Marleen Vulic

Column Marleen Vulic/Praktijk Harts-Tocht

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 7 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 12 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 16 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41