Huub: 'Familie is belangrijk voor mij, zeker nu ik opa ben van Scotty, mijn kleindochter.' (Foto: Bram Willems)
Huub: 'Familie is belangrijk voor mij, zeker nu ik opa ben van Scotty, mijn kleindochter.' (Foto: Bram Willems) Foto: BRAM WILLEMS PHOTOGRAPHY

Huub Stapel komt met Alleen familie

Algemeen

Acteur Huub Stapel treedt op vrijdag 27 januari op in het Theaterhotel met zijn nieuwe solo show Alleen Familie.

Almelo - Huub Stapel gaat opnieuw de theaters in met zijn meest persoonlijke voorstelling tot nu toe. “Ontroerend, hilarisch, meeslepend en persoonlijker dan ooit’’, aldus de kenners. In een juryrapport stond de regel ‘Huub Stapel vindt zichzelf steeds opnieuw uit’. Dat werd het motto voor de carrière van de acteur en presentator. Na zijn succesvolle solo’s over de verschillen tussen mannen en vrouwen en het huwelijk, onderzoekt Stapel opnieuw een universeel thema: familie.

Eigenlijk vindt zijn nieuwe voorstelling zijn oorsprong in het televisieprogramma Verborgen verleden waar Huub Stapel (67) begin 2022 in te zien was. Daar bleek dat Stapels vader aan het begin van de oorlog een lidmaatschap van de NSB had getekend. Een bijzonder verhaal, waar thuis nooit over gesproken werd. Tegelijkertijd herinnert Stapel zich een ‘fantastische vader’. Hij vroeg cabaretier Jan Beuving (40) om de tekst te schrijven van Alleen Familie, plus een aantal liedjes. 

Huub: “Ik wilde dat een jong iemand de tekst zou schrijven voor deze solo. En Jan schrijft zo tranentrekkend mooi. Naast mijn eigen familieverhaal zijn er een aantal liedjes, maar natuurlijk ook conferences over familiesituaties waar we bijna allemaal wel eens mee te maken hebben: een familieweekend bijvoorbeeld.”

Jan: “Ik hoop met het schrijven van Alleen Familie mijn twee liefdes bij elkaar te brengen. Ik ben cabaretier, maar ook een enorme toneelliefhebber. Het mooie is dat Huub een mengvorm brengt: het is niet echt cabaret, maar ook geen toneelmonoloog. En Huub is een hele goede acteur, dus daar wilde ik gebruik van maken. Ik heb bijvoorbeeld een monoloog van een Duitse officier voor hem geschreven die alleen maar praat in Shakesperiaanse vijfvoetige jamben. Jij vertelde dat je dat niet makkelijk vond…”

Huub: “Nee. Daar moet ik dan hard op werken. Maar hij gaat er niet uit, hoor.”

Huub bedacht het thema van de nieuwe solo: familie: “Ik ging zo wat dingen na in mijn familie en had het erover met mijn broers en zus. Er ligt zo veel voor het grijpen: het gaat over armoede, recht en onrecht, de geschiedenis, wie goed en wie fout was. Mijn ouders hielden ontzettend van elkaar en van ons, hun kinderen. Ook mijn talent komt uit de familie: mijn vader kon heel mooi meerstemmig zingen, mijn moeder droeg vaak gedichten voor, ze kende er wel honderd uit haar hoofd. Ze hielden van taal, net als ik. Dus het lag misschien wel voor de hand om na de liefde en het huwelijk het over familie te hebben.” Jan: “Ja, ik zag ook onmiddellijk de potentie ervan. Want het is een gemene deler: iedereen heeft familie, niemand wordt zonder geboren. Het is door de geschiedenis heen een thema, denk aan familiedrama’s, liefdes, Romeo & Julia is één grote familie- en klassenstrijd. En als je denkt aan een familieweekend op een Waddeneiland, komen de verhalen gelijk boven.’’

Afbeelding
Tess gaat voor verkiezing Miss Teen 1 uur geleden
Afbeelding
Impressie nieuwe Sportpark 5 uur geleden
Afbeelding
Repair Café de Hagedoorn open op vrijdag 10 februari 5 uur geleden
Afbeelding
Slaapproblemen? Beter Bed Almelo geeft tips 8 feb, 12:49
Afbeelding
Herenboeren van start 8 feb, 09:56
Afbeelding
'Het wordt echt een prachtig complex' 7 feb, 13:58
Afbeelding
ODIN houdt kampioenschap in de IISPA 7 feb, 12:45
Afbeelding
René Zuithof ondersteunt het carnaval 7 feb, 08:48