<p>Edwin Noordman in zijn Tropisch Schuurtje.</p>

Edwin Noordman in zijn Tropisch Schuurtje.

Edwin Noordman blij met Tropisch Schuurtje

ALMELO - De kenners weten het te vinden: Tropisch Schuurtje aan de Nieuwstraat 78 in Almelo. Edwin Noordman runt de aquariumspeciaalzaak die officieel gestart is op 10 september 2019. Noordman heeft wat met dieren en zeker met vissen. Hij heeft in zijn winkel niet alleen tropische vissen, maar ook zoetwater vissen en natuurlijk ook allerlei aquaria, planten, decoratie, filters, luchtpompen, verlichting, thermostaten, vissen en voeding.

De liefde voor vissen zat er al vroeg in bij Edwin Noordman. Hij was net acht jaar toen hij zich na een zomervakantie vol met vissen vangen en insecten jagen weer op school meldde.
Alleen was het dat jaar anders: hij had zich vastgebeten in een hobby. “Het houden van vissen. Het begon simpel met een aquarium op mijn slaapkamer. Guppy’s, net als ongeveer elke andere aquariumbeginner’’, vertelt Noordman.

Noordman kwam erachter dat hij er goed in was, in het houden van vissen. “Ik wist hoe ik mijn bak gezond kon houden. Ik begreep welke visjes wel of juist niet met elkaar konden.’’

Eén bak werden er meer. De hobby werd uitgebreid. Met slangen, muizen, spinnen. Toch bleef de liefde voor de vis de bovenhand houden. Toen Noordman op zichzelf ging wonen, was er één kamer speciaal ingericht voor de vissen. “Het kweken nam zoveel tijd en ruimte in beslag dat er een overschot aan visjes kwam. Regelmatig stonden er mensen op de stoep om wat visjes op te halen. Of om wat vissen te brengen. Want een vis door de wc, dan kan echt niet.’’

Noordman ging aan het werk als hovenier om geld te verdienen en maakte menig tuin in en rond Almelo een stuk mooier.
Intussen werd de vissenafdeling ook groter. “Van een kamer binnenshuis naar een schuurtje buiten. Daarna werd bij de volgende verhuizing een wat grotere schuur ingericht speciaal voor de vissen. Een groot stuk van de tuin werd afgegraven voor een vijver.’’

Begin 2017 werd Noordman aangereden waardoor zijn werk als hovenier op de tocht kwam te staan.
Van een nood werd een deugd gemaakt. Noordman besloot van zijn hobby zijn werk te maken. De garage naast het huis werd bij de vissenschuur aangetrokken. Mede dankzij de gemeente werden de vergunningen verleend en Tropisch Schuurtje was een feit.

Maar toen kwam corona. De zaak draaiende houden is een hele opgave, weet de Almeloër. “Er is geen tijd geweest om een buffer op te bouwen. Het water staat ons niet tot de lippen, maar ervan leven lukt op deze manier natuurlijk niet’’, aldus Noordman die dagelijks in zijn winkel te vinden is. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat heeft hij wel wat te doen bij de vissen.

Sinds twee jaar mogen er ook stagiaires vanuit het AOC komen in Tropisch Schuurtje.
Zijn dochter, nu zeven, mag helpen in de winkel. Klusjes als vissen voeren en water verversen doet ze graag.
Maar eigenlijk doet Edwin Noordman het liever zelf. Het zijn toch zijn kindjes.

Meer berichten