Bert Eeftink, alias Helligen Hendrik: ''Helligen Hendrik als typetje creëer ik door negatief naar een situatie te kijken.''
Bert Eeftink, alias Helligen Hendrik: ''Helligen Hendrik als typetje creëer ik door negatief naar een situatie te kijken.''

Almelo leert ook positieve kant van Helligen Hendrik kennen

Algemeen

ALMELO/ENSCHEDE - Cabaretier Bert Eeftink wilde het al jaren en nu komt het er eindelijk van: Helligen Hendrik als Twentse Scrooge. "Wie het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens kent, die weet dat het niet meer dan logisch is dat de altijd mopperende Hendrik de beruchte vrek Scrooge speelt. Ze zaniken allebei over alles en ze lopen allebei krom.”

Hendrik staat op vrijdag 23 december in het Theaterhotel in Almelo en op maandag 19 en dinsdag 20 december in het Wilminktheater in Enschede.

Bert: ‘’De coronalockdown heb ik aangegrepen om deze productie voor te bereiden. Ik herschreef het script van Dickens naar het Twents en voegde er Twentse elementen aan toe. De Twentse Scrooge is dus een interpretatie van het Dickens-verhaal geworden, geen vertaling. Zo klaagt Hendrik bijvoorbeeld steen en been over de midwinterhoornblazers, ‘dat prehistorische ding’.”

Toch kent de productie een aantal verrassingen voor kenners van Helligen Hendrik. ‘’Het publiek leert een positieve kant van Hendrik kennen. Zoals iedereen die het stuk Scrooge kent, verandert de knieperige Scrooge na het bezoek van de drie Geesten van Kerstmis in een warmere man.”

En, zoveel wil de Goorse cabaretier al wel verklappen, de magie van Kerstmis gaat ook niet aan Hendrik voorbij. Daarmee overstijgt Bert met Hendrik het typetje en wordt het een personage met karakter.

Gelukkig vergt dat voor Bert geen al te radicale veranderingen: de vrolijke Hendrik is niemand minder dan hijzelf. ‘’Helligen Hendrik als typetje creëer ik door negatief naar een situatie te kijken. Dan ga ik vanzelf mopperen."

Bert geeft wel toe dat deze ‘megaproductie voor mijn doen’ heel wat voeten in de aarde had: hij schrijft, produceert, regisseert en speelt. ‘’Normaal ging ik vrij solistisch te werk, nu is het echt een puzzel die je in elkaar zet. Dat is even wennen, ik ben er nu dag-in, dag-uit mee bezig. Je kunt niet aarzelen, want dan loopt het in de soep. Mopperen is een uitlaatklep, zeker, maar ik ben van nature een positief ingesteld mens. Iemand die van kerst houdt ook. Die Hendrik zie je dus aan het einde van het stuk.”

Bert vindt het heel erg leuk om te doen. Hij werkt samen met mensen, zoals Jan Riesewijk. ‘’Jan speelt de geest van Kerstmis nu. Ook Myrna Konings, Jos Brummelhuis en Bram Agterbos doen mee. Johanna ter Steege is de vertelstem. Ik ben al met al erg trots op wat deze samenwerking aan het worden is.’’

Kijk voor meer informatie op

www.theaterhotel.nl

www.wilminktheater.nl

Afbeelding
Een buurtdeelkast op de Schelfhorst biedt uitkomst 27 jan, 11:08
Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 27 jan, 10:44
Afbeelding
Met het volgen van Route 68 valt Het Erasmus te ontdekken 27 jan, 07:19
Afbeelding
Actie Present met Valentijnskaarten 26 jan, 13:00
Afbeelding
Jeugd NK met liefst 330 veldrijders 26 jan, 09:10
Afbeelding
'Bij het groene mbo van Zone. college gaat 't ook echt ergens om' 26 jan, 07:21
Afbeelding
Repair Café de Hagedoorn 25 jan, 15:03
Afbeelding
Nieuwe energie dankzij Open Huis van Kaliber 25 jan, 10:16