Afbeelding
Foto:

‘Tis so wiet; it giet oan’

Column

Als Twentse met Friese roots zeg ik ‘Tis so wiet; it giet oan!’

In het hart van Almelo opent het TEJO-huis binnenkort haar deuren voor alle jongeren tussen de 10 en ongeveer 20 jaar die behoefte hebben aan ondersteuning en begeleiding bij zorgen, twijfels, problemen of die gewoonweg vragen hebben. Toen wij vorig jaar het initiatief namen tot de oprichting van een TEJO-huis in Almelo hadden we gehoopt, maar niet kunnen vermoeden dat dit door de Almelose samenleving zo’n warm hart toegedragen zou worden. Dankzij de toewijding van vele vrijwilligers en financiële steun is ons prachtige burgerinitiatief gerealiseerd.

En dit is zo nodig! Er is een onverminderde toename van jongeren met mentale klachten.

Jongeren staan onder flink druk door de uitdagingen van een steeds complexere wereld waarmee ze worden geconfronteerd.

Veel jongeren maken zich zorgen over hun toekomst. Ze ervaren stress en druk. Ze worden heen en weer getrokken tussen hun eigen verlangens en de verwachtingen van anderen en de maatschappij. Ze hebben last van angstige en deprimerende gevoelens af gevolg van onder meer de coronacrisis, de wereldwijde conflicten, relationele crises, de klimaatsveranderingen en de economische onzekerheden. Ik hoorde deze week op het journaal dat vele jongeren die na hun afstuderen nog bij hun ouders wonen omdat ze geen betaalbare woonruimte kunnen vinden, last hebben van ‘thuiswoonschaamte’; zo triest.

Wat ik ook verontrustend vind is de identiteitscrisis en het lage zelfbeeld waar jongeren mee worstelen. Sociale media, met hun perfecte plaatjes en gefilterde realiteit, laten jongeren vaak denken dat ze niet goed genoeg zijn. Dit kan sociale isolatie en eenzaamheid veroorzaken. In een wereld waar het vaak draait om conformiteit staan jongeren die anders denken en voelen vaak alleen. Vorige week had ik een gesprek met een prachtig meisje met een diepe gevoelswereld. Zij schrijft haar eigen songteksten en begeleidt zichzelf op de piano. Ze zingt: “oh soms wou ik dat voelen voor mij anders was”, zij durft te voelen. Veel jongeren stoppen nare gevoelens weg, waardoor ze onderhuids problemen veroorzaken.

Jongeren met mentale problemen zijn gevoeliger voor verslavingen. Ze proberen de emotionele pijn te verzachten of te vermijden. Veel van hen voeren een stille strijd en houden hun worstelingen voor zichzelf.

Voor al deze jongeren is het TEJO-huis. Samen met de jongeren uit onze adviesraad is er een warme en veilige plek gecreëerd waar jongeren kunnen binnenlopen zonder afspraak of verwijzing. Ze hoeven zelfs hun naam niet te zeggen als ze dat niet willen. Met ons team van vrijwillig werkende gastvrouwen/-heren en onze professionals streven wij ernaar om de jongeren in Almelo en omstreken de ondersteuning te bieden die ze verdienen om gezond en veerkrachtig op te groeien. We bieden een luisterend oor en kijken samen wat er speelt en wat voor hen helpend is. De jongere heeft recht op max 10 gratis gesprekken en houdt zelf de regie. In samenwerking met andere belangrijke organisaties in Almelo die zich voor jongeren inzetten, willen we zorgdragen voor het mentale welzijn van onze jongeren.

Tis so wiet, it giet oan!

Column Marleen Vulic/Praktijk Harts-Tocht

Brian de Keersmaecker in actie tegen PEC Zwolle. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles gaat onderuit op bezoek bij PEC Zwolle 1 uur geleden
Afbeelding
Oranjestraat op de NPO 3 uur geleden
Lucas Hamming speelt Judas in Jesus Christ Superstar.
'Jesus Christ Superstar is écht topsport' 11 uur geleden
Afbeelding
Op 'safari' met kinderen 27 apr, 12:13
Een OpStap excursie naar De Doorbraak. (Foto: Clifton Buitink)
OpStap excursie naar de Doorbraak 27 apr, 08:25
Afbeelding
Een rondreis langs de westkust van Amerika: van Seattle tot San Diego 26 apr, 16:43
Afbeelding
Actief Almelo pakt uit in de meivakantie 26 apr, 14:22
Afbeelding
Lezing over Marja van Elsberg 26 apr, 12:15