Ineke Gast in actie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Ineke Gast in actie. (Foto: Hubert van Mastrigt) Foto: Hubert van Mastrigt

Expositie Ineke Gast en Paul Tieke

Algemeen

Ineke Gast en Paul Tieke zijn de kunstenaars die hun werk laten zien in de zesde expositie van het Kunst Punt Almelo. “Beide kunstenaars beginnen bij elk kunstwerk met het tekenen naar waarneming’’, zegt Hubert van Mastrigt van Kunst Punt Almelo. De expositie loopt van donderdag 19 oktober tot en met zaterdag 18 november.

Almelo - Ineke Gast stelt dat ze wil voelen wat er in een beeld gebeurt. Van Mastrigt: “In de zomervakanties ging Ineke in Parijse ateliers kijken en tekenen. Ze wist Lancelot Samson uit Gelselaar over te halen om haar te leren om bronzen beelden te maken. In de expositie wordt het resultaat van elke processtap getoond: prachtige schetsen, schilderijen, bustes en beelden. De schetsen heeft Ineke ter plekke gemaakt. In haar atelier heeft ze deze schetsen uitgewerkt in schilderijen en in beelden. Paul Tieke vindt dat alles begint met een goed figuratief beeld. Van Mastrigt: “Paul heeft een gedegen opleiding gevolgd aan de kunstacademies in Enschede en Tilburg. Hij tekent en schildert naar waarneming. Zijn werk kenmerkt zich vooral door het gebruik van kleur, contrast en ritme. Soms speelt hij met het figuratieve beeld en weet het door beweging en abstractie spannender te maken. In deze expo laat hij naast het modellenwerk en de portretten ook enkele landschappen en stillevens zien.’’ Ineke Gast kwam er al snel achter dat een baan als onderwijzer niet voldoende was om gelukkig te worden, zo meldt Van Mastrigt. “Haar man was al iets eerder tot die conclusie gekomen en was boer geworden. Ze gaven elkaar de ruimte om hun hart te volgen. Dat doen ze nog steeds. Ineke volgde ’s avonds de kunstacademie en ging tijdens de zomervakanties naar Parijs, waar ze onder meer de ateliers van Rodin en Picasso bezocht. Daar bekeek ze hoe beelden tot stand kwamen en maakte ze schetsen en tekeningen. Thuis had ze in de boerderij al een eigen atelierplekje waar ze met gips werkte.’’

Ineke: “Ik woonde in de Achterhoek en mijn eerste baan was in Gelselaar. Ik heb daar aangebeld bij de bekende beeldhouwer Lancelot Samson en gezegd dat ik zó graag les van hem wilde. Ik moest en zou beeldhouwer worden. Lancelot heeft me toen onder zijn hoede genomen. We begonnen in het wilde weg en leerde me het vak van bronsgieter.”

Het atelier van Ineke bevindt zich in een woonboerderij aan de rand van Almelo. Van Mastrigt: “De ruimte ademt rust en kunst. Stellages met schilderijen, tekeningen en beelden. Momenteel is Ineke is bezig met de serie ‘De Dans’. Ze mocht kijken bij het Scapino ballet in Rotterdam en bij het Wilminktheater in Enschede. Ze maakte daar tekeningen en werkt die nu uit in schilderijen en beelden. Om de bewegingen echt te begrijpen besloot ze om weer danslessen te nemen.’’ In 2022 had Ineke een expositie in Hof 88. “Het maakt me blij als mensen mijn werk waarderen en kopen, maar de kern is dat ik mijn eigen werk waardeer. Ik hecht zeer aan het ontwikkelen van mijn eigen stijl.”

Paul Tieke studeerde aan de AKI in Enschede en werd docent tekenen en kunstgeschiedenis. In Almelo kreeg hij een baan in het onderwijs en begon hij in zijn atelier met het geven van cursussen. In 2000 nam hij afscheid van het onderwijs en stortte hij zich op het kunstenaarschap. Hij beschikt over een kleine galerie op de begane grond en een ruim atelier in het souterrain aan het Cultuurplein bij Hof 88. Paul: “Portret, model, landschap, stilleven en abstract komen in mijn werk allemaal aan bod. Wat ik in mijn kunst centraal wil zetten, is een impressie naar de werkelijkheid. Daarom schilder ik altijd naar een model, een stilleven of iets uit mijn omgeving.’’

JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 4 uur geleden
Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 15 mei, 13:23
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 15 mei, 09:31
Afbeelding
Open Boerderijdag in Bornerbroek 14 mei, 13:17
Afbeelding
Leerlingen Zone.college krijgen les in vissen 14 mei, 09:25
Vier kunstenaars exposeren in Kunst Punt Almelo bij de elfde expositie.
Expositie in Kunst Punt draait volop 14 mei, 08:30
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 14 mei, 08:00
René Maarleveld (links) en Rein Vos van Avezathe.
Roeiers Amycus blij met hun locatie 13 mei, 18:01