Ingeborg Munsterman en Ilona Smit. (Foto: Herman Wanschers)
Ingeborg Munsterman en Ilona Smit. (Foto: Herman Wanschers) Foto: Herman Wanschers

Ontmoetingsavonden bij Dimence

Zorg

Dimence en Mantelzorg Almelo gaan met ingang van donderdag 18 april maandelijks een ontmoetingsavond organiseren voor mantelzorgers van naasten met een psychische kwetsbaarheid. De bijeenkomsten worden gehouden in het pand van Dimence aan de Kamperfoeliestraat en zijn vrij toegankelijk voor iedereen.

Almelo - Dimence en Mantelzorg Almelo zorgen samen voor een nieuwe activiteit in de oude Marijkeschool. Het programma van de ontmoetingsavonden wordt zorgvuldig afgestemd met en op de deelnemers. Begrip en herkenning, daar gaat het om op de ontmoetingsavonden.

Dimence heeft sinds de coronatijd een online platform voor mensen die voor een naaste met psychische problemen zorgen. Dimence had plannen om die online activiteit om te zetten in fysieke bijeenkomsten. Mantelzorg Almelo had ook het voornemen om mantelzorgers van mensen met psychische klachten met elkaar in contact te brengen. Beide organisaties besloten daarop hun krachten te bundelen en samen één nieuwe ontmoetingsbijeenkomst in de maand te organiseren en faciliteren.

Volgens Ingeborg Munsterman van Mantelzorg krijgt Mantelzorg al langere tijd signalen van mantelzorgers van mensen met psychische problemen die behoefte hebben aan contact met lotgenoten die in hetzelfde schuitje zitten. “Zodat ze zich gehoord voelen en begrepen’’, aldus Munsterman. “De zorg voor en om een partner, kind of familielid dat kampt met psychische problemen vraagt mentaal heel erg veel.’’

De ervaring leert dat veel mantelzorgers hun zorgen voor zich houden. “Ik ga niet overal vertellen hoe het gaat, want daar ligt nog zo’n taboe op’’, horen zowel Dimence als Mantelzorg veelvuldig.

De maandelijkse ontmoetingsavonden moeten zorgen voor begrip, herkenning en erkenning, maar niet alleen dat. Bedoeling is ook dat mantelzorgers er even kunnen ontsnappen aan de zorg van alledag én dat ze er met hun vragen terecht kunnen. Ilona Smit van Dimence heeft - door de online gesprekken - al de ervaring dat de ontmoetingen dat allemaal gaan bieden. ‘’Aan de online bijeenkomsten deden mensen graag mee en ze hadden steun aan elkaar. Opmerkelijk genoeg speelde leeftijd geen rol. Het aantal mensen dat deelnam, verschilde per keer. Soms waren het een paar deelnemers die fijne gesprekken hadden, andere keren deden tot wel acht mensen mee.’’ Volgens Ilona Smit worden de groepen op de ontmoetingsavonden ook in omvang beperkt, zodat iedereen goed tot zijn of haar recht komt.

De ontmoetingsavonden worden met ingang van 18 april gehouden in het Leerwerkcentrum van Dimence aan de Kamperfoeliestraat 3, van 19.00 tot 20.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de ontmoetingsavonden zijn gratis. Iedereen is welkom.
Wilt u meer informatie? Mail naar info@mantelzorgalmelo of bel Ingeborg Munsterman, 0546 - 53 68 30.

Afbeelding
Op 'safari' met kinderen 3 minuten geleden
Een OpStap excursie naar De Doorbraak. (Foto: Clifton Buitink)
OpStap excursie naar de Doorbraak 3 uur geleden
Afbeelding
Actief Almelo pakt uit in de meivakantie 21 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Marja van Elsberg gisteren
Afbeelding
Fontein Grotestraat gesloopt FOTO'S gisteren
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 12:17
Een werk van Elsa Snijder.
Kunstenaars tonen zich bij Open Ateliers 25 apr, 09:35
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 24 apr, 12:24