Mehmet Yelegen is voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Almelo.
Mehmet Yelegen is voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Almelo. Foto:

‘We werken namens de burgers’

Human Interest

Mehmet Yelegen is sinds januari de voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Almelo, die in 2022 is opgericht. De leden van deze raad adviseren het college van B en W gevraagd en vaak ook ongevraagd over zaken binnen het sociaal domein. “Wij praten mee in een vroeg stadium’’, zegt Mehmet Yelegen.

Almelo - Voorzitter André Witvers heeft na twee jaar het stokje overgedragen aan Mehmet Yelegen. “Het sociaal domein gaat feitelijk over uw leefwereld: hoe kunnen inwoners, jong en oud, ongeacht gezondheid, inkomen of andere persoonlijke factoren meedoen in Almelo’’, aldus Mehmet Yelegen.
Hij voelt zich verbonden met Almelo. “Als geboren (1981) en getogen Almeloër voel ik mij verbonden met het wel en wee van onze stad. Ik zet mijn kennis en ervaring graag in om mee te denken en te adviseren over beleid en uitvoering. En dan heel bewust vanuit inwonersperspectief, waarbij thema’s als inclusie en bestaanszekerheid wat mij betreft de boventoon voeren. Ik zie veel mogelijkheden om in gesprek te zijn met de gemeente. Wij gaan niet het werk van de ambtenaren doen, onze leden kijken naar de gevolgen van beleid voor de inwoners van de stad.“

De Adviesraad is onderdeel van Almelo Sociaal, een organisatie die mensen helpt met vragen over geld, zorg en wonen. Eens per maand, zo’n tien keer per jaar, komen de leden bijeen.
Deze vergaderingen zijn openbaar, met uitzondering van het bespreken van vertrouwelijke voorstellen van de gemeente. “We werken voor het college, namens de burgers’’, zegt Yelegen. “Wij praten mee in een vroeg stadium om stukken van de gemeente van een goed advies te voorzien. Daar zijn we erg blij mee, het geeft ons de kans B en W te adviseren vanuit het standpunt van de gemiddelde Almeloër. De onderwerpen zijn zeer divers, soms gaat het over specifiek Almeloos nieuws en soms over regionale aanbestedingen, zoals die voor vervoer en thuiszorg. Ook geven we de gemeente ongevraagde adviezen, over bijvoorbeeld de energietoeslag en in november nog over de zorgelijke mentale situatie van jongeren.”

Yelegen is blij met de nieuwe website van de Adviesraad: “Onze website is live! Iedereen kan onze adviezen lezen, mét de reactie van B en W. Op de website www.adviesraad-almelo.nl kunnen mensen kennis maken met ons en ons werk. En ik wil mensen in Almelo graag oproepen om mee te praten, we kunnen best nieuwe leden gebruiken.”

De Adviesraad Sociaal Domein Almelo is onderdeel van de koepel Almelo Sociaal, samen met de stichting COSBO en team Cliëntondersteuning.
In het kantoor aan de Boddenstraat 3, wordt drie keer per week een gratis (inloop)spreekuur gehouden. Door samen te werken hoort en ziet de adviesraad welke vragen er leven. In een column in dit weekblad schrijft Sandra Bakhuis over wat deze organisatie voor de inwoners kan doen.

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 6 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 11 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 15 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41