Ankie van Huizen. (Foto's: Hubert van Mastrigt)
Ankie van Huizen. (Foto's: Hubert van Mastrigt) Foto: HUBERT V MASTRIGT

Expo Ankie van Huizen en Randy van Lingen bij Kunst Punt

Cultuur

In de negende expositie van Kunst Punt Almelo zijn werken te zien van Ankie van Huizen en Randy van Lingen. De expositie opent op donderdag 15 februari en loopt tot en met 16 maart.

Almelo - Ankie van Huizen schildert al haar hele leven, zo meldt Arie-Jan Arbouw van Kunst Punt. “Ze heeft op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam voor de specialisatie tekenen, schilderen en ontwerpen gekozen. Voor het publiek dat op de Herman Krikhaar exposities afkwam is ze drievoudig winnaar. Op deze expositie laat ze schilderijen zien van de Engelse kust en manshoge illustraties op zeildoek. Kenmerkend is de kleurvaste uitvoering met veel blauw en accenten in oker, groen en wit.’’

Van Huizen heeft haar atelier aan de Van den Broekeweg in Almelo. Op deze locatie geeft ze ook les aan cursisten. “Ik geef hier schildercursussen aan groepen van 10 tot 16 personen’’, aldus Van Huizen.

Als beeldend kunstenaar schildert ze vooral landschappen en modellen. “Ik teken en schilder al mijn hele leven. Jarenlang heb ik illustraties gemaakt voor Tubantia. Nu maak ik er af en toe een voor een tv-programma. Vooral de beweging in de mens boeit me, de houding en de uitstraling.”

In 2019 deed Van Huizen mee aan het programma Project Rembrandt. “Niet omdat ik denk dat ik de meest getalenteerde kunstenares van Nederland ben, maar omdat ik dol ben op het werk van Rembrandt. Mijn eerste spreekbeurt ging over Rembrandt, mijn dochter heb ik naar zijn vrouw en model Saskia genoemd.” Het door de Almelose gemaakte portret van Rembrandt was niet het winnende doek, maar haalde wel de expositie in het Rijksmuseum.

Een rode draad die Van Huizen en haar cursisten verbindt met Almelo zijn de jaarlijkse acties voor het goede doel. “De laatste inzamelingsactie was na de aardbevingsramp in Turkije en Syrië in 2023. We hebben toen tulpen beschilderd en geveild. De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije.” Een ander project was het verzoek van de gemeente Almelo om ‘de lelijkste wand van Almelo’ op te fleuren. Met haar cursisten schilderde ze vissen op de etalageruiten onder het parkeerdek bij de Havenpassage. In de vorm van een ruit, de vorm van het stadwapen van Almelo.

Randy van Lingen legde op de DEVA het fundament om uit te groeien tot een zeer veelzijdig beeldend kunstenaar, zo meldt Arie-Jan Arbouw. “Hij kreeg landelijke bekendheid door de eerste prijs voor Dutch illustrations en recenter door zijn project op het Amsterdam Light Festival en met het paard van Vredestein autobanden. Op de expositie zijn grote en kleine figuratieve beelden te zien van zijn muze Marjon, enkele grote fantasievolle schilderijen en een klein ‘Vredestein’ paard. Naast de commerciële opdrachten blijft Randy werken aan zijn vrije schilderijen en objecten, waarbij elke dimensie en materiaalsoort voor hem de uitdaging vormt om te komen tot een nieuwe manier om dingen te creëren. Hij verstaat de kunst om een fabelachtige schildertechniek te combineren met een tomeloze fantasie. En om in zijn kenmerkende stijl kunst, erotiek en verbondenheid tot een aansprekend beeld te maken.’

Van Lingen is inmiddels helemaal gewend aan zijn nieuwe atelierruimte aan het Cultuurplein bij Hof 88. “Mijn werk vertelt het verhaal’’, vertelt hij. “Alles wat ik in mijn hoofd heb kan ik maken.” Volgens Arbouw is Van Lingen een betrokken kunstenaar die zich inzet om Almelo mooier en creatiever te maken. Van Lingen: “Almelo is echt mijn stad. Ik wil Almelo mooier, interessanter en leefbaarder maken. Mijn kunstwerk voor het Amsterdam Light Festival heet niet voor niets ‘Liefs uit Almelo’.’’

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 7 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 12 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 16 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41