Almelose kunstenaars exposeren in het Stedelijk Museum Almelo.
Almelose kunstenaars exposeren in het Stedelijk Museum Almelo. Foto:

Expositie kunstenaars en de natuur

Algemeen

Het Stedelijk Museum Almelo heeft tot en met 7 januari een expositie in huis van Almelose kunstenaars met het thema: de natuur. Omdat iedere kunstenaar vanuit eigen visie en techniek werkt, wordt een veelzijdig beeld gecreëerd. Deze expositie is een aansluiting op de tentoonstelling ‘Op goede voet met de aarde’, die ook nog tot en met 7 januari te zien is in het Stedelijk Museum Almelo.

Almelo - Van elf beeldende kunstenaars uit Almelo hangen werken in de entree van het museum. Van Paul Tieke bijvoorbeeld is Vroeg voorjaar in het bos aan de Gravenallee te zien. Naast landschappen schildert hij ook interieurs, stillevens en portretten.

Riet Abcouwer heeft het werk Tulpen in de expositie hangen. Zij is onder meer gespecialiseerd in gedetailleerde (bloem)stillevens in aquarel en olieverf. Daarbij werkt ze altijd naar een model. Ze wil vooral laten zien hoe ze zelf geniet van de schoonheid van eenvoudige dingen, zo meldt Sigrid Ivo van het Stedelijk Museum.

Elsa Snijder put inspiratie uit verstilling en verborgen schoonheid in schijnbaar onopvallende omgevingen. Ze is op zoek naar tegenstellingen en verrassingen en vertaalt haar inspiratie naar ideeën die vorm krijgen in schilderkunst, fotografie en tekst. Zij is te zien met het werk Avondwandeling.

Karst Kroeskamp zou eigenlijk het schildersbedrijf van zijn vader overnemen. Maar later begon hij aan een kunstzinnige opleiding en begon hij te tekenen en te schilderen. Hij schildert in een stijl die zowel realistisch als figuratief kan worden omschreven. Het werk waarmee hij in het Heydapand exposeert heet Het Strand.

Kroeskamp kreeg onder meer les van Piet van de Hoef, ook een laatbloeier. Hij heeft van jongs af aan geschilderd maar pakte de schilderkunst pas op toen hij stopte met zijn huisartsenpraktijk. Waarneming is bij hem het uitgangspunt en de vertaling daarvan naar beeld noemt hij een boeiend proces.

Richard Steunenberg geeft in zijn schilderijen van landschappen en abstracte gezichten onderhuidse tijdsbeelden weer. De periode waarin het kunstwerk is ontstaan wordt visueel gemaakt door middel van foto’s, krantenberichten, lijmsoorten, toiletpapier, metaal, afval, et cetera. Voor hem zijn dit markeringen van de tijd. Bij het observeren van een mens of een landschap kun je op dat moment genieten, maar je weet dat zich elders van alles afspeelt. Zo ook in zijn kunstwerken. In eerste instantie zie je een landschap of portret maar onderhuids is de actualiteit van het moment, aldus Ivo.

Behalve deze zes kunstenaars exposeren ook Ankie van Huizen, Rob Koenders, Joke van Dijk - Schut, Hans Bouma en Henk Blokhuis met hun natuur.

De tentoonstelling Op goede voet met de Aarde belicht de natuur vanuit kunst, design en mode. Daarvoor zijn gerenommeerde kunstenaars uitgenodigd als Saskia Boelsums, Barbara Nanning en Charlotte Schrameijer. Ivo: “Tot nog toe zijn de bezoekers erg enthousiast over het gebodene.’’

In Erve Asito en bij ON wordt gevoetbald om de Memory Cup.
Groot O11 toernooi om de Memory Cup 1 uur geleden
Afbeelding
Amerikanen Case en Griffin live in Stadslab 4 uur geleden
Repareren in Repair Café Windmolenbroek.
Rollator en meer spullen gerepareerd in Noaberhoes 8 mei, 11:50
Acoustrio komt naar België. (Foto: Ed Step)
Boekenmarkt met muziek bij België 7 mei, 14:02
Het Almelo's Overdag Koor kan zeker nog nieuwe zangeressen gebruiken.
'Het vergt best een beetje scholing' 7 mei, 11:53
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 7 mei, 08:00
Opgave voor de excursies gaat via: windtalmelo@outlook.com.
Natuurhus zorgt voor lezingen en excursies 7 mei, 08:00
Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 6 mei, 15:06