Kunst uit Almelo staat voorop bij Open Ateliers.
Kunst uit Almelo staat voorop bij Open Ateliers.

30e verjaardag Open Ateliers

Algemeen

Sinds 1992 bestaat het Open Ateliers weekend. Elk jaar trekt het in september veel bezoekers uit Almelo en omgeving. De overzichtstentoonstelling en het weekend van de Open Ateliers bieden Almelose kunstenaars een kans om meer bekendheid te krijgen voor hun werk. Zo ontmoeten publiek en kunstenaars elkaar en ontstaan mooie gesprekken.

Almelo - De Stichting Open Ateliers Almelo verenigt elk jaar weer kunstenaars, vrijwilligers en sponsoren om diverse activiteiten mogelijk te maken. Dit jaar heeft iedereen extra zijn best gedaan. Er is vanaf 3 september een prachtige overzichtstentoonstelling te zien in het Huis van Katoen en Nu, op 7 september is er een lezing van de fotograaf Maarten Corbijn in Hof88 en in het weekend van 24 en 25 september is het Open Ateliers weekend.

Op vrijdag 2 september werd het startschot gegeven door Christien van Wijk, voorzitter van de Stichting Open Ateliers Almelo. “Ik ben heel trots op iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik hoop dat onze activiteiten jong en oud laten genieten van Almelose kunst en dat jonge kunstenaars zin krijgen om in de komende jaren mee te doen aan de Open Ateliers.”
Ze stond kort stil bij het doel van de stichting. “We willen een zo breed mogelijk publiek, jong en oud, in contact te brengen met diverse kunstvormen. Er doen dit jaar 46 kunstenaars op 28 locaties mee aan het weekend van Open Ateliers Almelo. Dat betekent dat bezoekers moeten kiezen naar welke ateliers en galeries ze gaan. Om dat kiezen makkelijker te maken is er natuurlijk zoals altijd de overzichtstentoonstelling. Voor dit jubileumjaar hebben Hubert van Mastrigt en Arie-Jan Arbouw daarnaast een boekje gemaakt met extra actiefoto’s en interviews van alle deelnemende kunstenaars.”
Hoewel er deze maand veel te vieren valt, breekt Christien een lans voor de kunstenaars in de Achtzaligheden en op het Indiëterrein die zich zorgen maken over hun huisvesting in 2023. “Deze locaties met zo’n 15 ateliers moeten wijken voor woningbouw. Dat wordt echt een groot probleem. Ik roep de betreffende kunstenaars en de gemeente op om samen naar oplossingen te zoeken. We moeten elkaar waar mogelijk helpen.”

In het Huis van Katoen en Nu is tot en met 25 september werk te zien van de kunstenaars die meedoen aan Open Ateliers. Elke kunstenaar heeft één kunstwerk ingeleverd. Het is een voorproefje van alles wat er in het laatste weekend van september is te zien: beelden, foto’s, glaswerk, keramiek, schilderijen, sieraden, tekeningen, textiel of een mix hiervan. De tentoonstelling is elke week van woensdag tot en met zaterdag te bezichtigen tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. ‘’In het laatste weekend van september zijn 28 locaties in Almelo geopend voor publiek waar 46 kunstenaars u in hun atelier en galerie welkom heten tussen 11.00 en 17.00 uur’’, vertelt Arie-Jan Arbouw. “In het jubileumboek en flyers vindt u alle adressen. Het boek geeft door de combinatie van actiefoto’s en interviews een inkijkje in het werk van de deelnemende kunstenaar.’’ Arbouw heeft alle interviews gehouden en aan de overige teksten geschaafd. “Het was echt een feestje om bij alle deelnemende kunstenaars op bezoek te gaan. Door de interviews is een persoonlijke noot toegevoegd. Kunst is van betekenis voor Almelo.” Hubert van Mastrigt heeft heel veel werk gemaakt van de foto’s en de vormgeving van het boek. “Het was een enorme klus. Sommige foto’s moesten na het uitkiezen nog bewerkt worden. Maar het resultaat mag er zijn’’, aldus Van Mastrigt.”

Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 4 uur geleden
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 8 uur geleden
Afbeelding
Open Boerderijdag in Bornerbroek 14 mei, 13:17
Afbeelding
Leerlingen Zone.college krijgen les in vissen 14 mei, 09:25
Vier kunstenaars exposeren in Kunst Punt Almelo bij de elfde expositie.
Expositie in Kunst Punt draait volop 14 mei, 08:30
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 14 mei, 08:00
René Maarleveld (links) en Rein Vos van Avezathe.
Roeiers Amycus blij met hun locatie 13 mei, 18:01
Eentje van Heracles tegen zes van Excelsior. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles is nog steeds niet veilig 13 mei, 14:33