Het Theaterhotel krijgt de voorstelling De Komedie over Een Bankoverval. (Foto: Axel Drenth)
Het Theaterhotel krijgt de voorstelling De Komedie over Een Bankoverval. (Foto: Axel Drenth) Foto: Axel Drenth

Humor, acrobatiek en romantiek

Algemeen

Niets is wat het lijkt in ‘De Komedie over Een Bankoverval’. Humor, acrobatiek en romantiek in één voorstelling. Op vrijdag 9 december te zien in het Theaterhotel in Almelo

Almelo - Een unieke voorstelling waarbij niets is wat het lijkt, met acteurs die via acrobatische toeren op het toneel verschijnen en zelfs uit de nok van het theater neerdalen en waarbij het publiek regelmatig moet schakelen om te zien waar en hoe ze nou kijken. ‘De Komedie over Een Bankoverval’ is een voorstelling die nog nooit eerder in Nederland is vertoond. De acteurs Buddy Vedder en Suzanna Pleiter kijken dan ook enorm naar de voorstelling uit.

Buddy Vedder zag de theatervoorstelling zo’n zeven jaar geleden in het Londense West End. “Dat ik nu in deze voorstelling speel maakt voor mij het cirkeltje rond”, zegt hij enthousiast. “Toen ik het zag was ik echt overdonderd. Het was zo gaaf met al die acrobatische trucs en humor. Een ongekende voorstelling. Maar ook wel een beetje eng want het gaat echt buiten mijn comfort zone. Maar als je de kleine Buddy had gevraagd of hij als een soort Tom Cruise uit de nok van het theater had willen komen dan had hij volmondig ‘ja’ gezegd. Nou, nu gaat de grote Buddy dit gewoon doen.”

Stel boeven
De Komedie over Een Bankoverval vertelt het verhaal van een stel boeven die uit de gevangenis zijn ontsnapt. Ze vatten het plan op om een kostbare diamant te stelen uit de kluis van een bank. Maar de boeven zijn niet al te snugger. En als een van de twee ook nog een liefdesrelatie krijgt met de dochter van de bankdirecteur, is de chaos compleet.

Volgens Buddy wordt het publiek enorm op het verkeerde been gezet. Spelen de acteurs ondersteboven en komen ze uit alle hoeken van het theater. Voor de acteurs is het hard werken. En het publiek wordt van de ene gekke situatie naar de andere gesleept. “De Komedie over Een Bankoverval is echt anders dan je hebt gezien”, zeggen Buddy en Suzanna. “Ik zit momenteel onder de blauwe plekken want je moet ook leren vallen. Dat fysieke is echt een uitdaging. We moeten ook op z’n kop spelen. In dit stuk wordt echt gespeeld met de zwaartekracht”, vertelt hij enthousiast. “Ik ben ook ruim op tijd met de voorbereiding begonnen. Je moet namelijk top fit zijn dus veel trainen en ook werken aan goede voeding.”

Timing
Daarnaast is ook het spelen van een komedie voor de acteur echt anders. “Normaal gesproken ga ik eerst de teksten analyseren. Bij komedie werkt het anders. Daar moet je eerst werken op afspraken en timing en daarna komt het analyseren”, aldus Buddy. “Wat dat betreft hebben we heel veel aan regisseur Jon van Eerd die natuurlijk 40 jaar ervaring heeft met het komische genre. Ik probeer alles op te slurpen en geniet om te ervaren hoe komedie werkt”, zegt Buddy Vedder. Hij speelt in ‘De Komedie over Een Bankoverval’ de rol van Sammy Hamel, een beetje onhandige zakkenroller die ook nog verliefd wordt op de dochter van de bankdirecteur. “En het is natuurlijk niet handig om verliefd te worden op de dochter van de bankdirecteur wiens bank je wil overvallen”, lacht Vedder. “Het is een leuke rol en dat romantische aspect is extra leuk. Sammy is speels, eerlijk en oprecht en dat is erg leuk om te spelen.”

Stoere meid

Suzanna Pleiter speelt Caprice Zwartjes waar Sammy verliefd op is. “Caprice is een gewiekste en stoere meid”, vertelt ze.

Voor Suzanna valt vooral de acrobatiek in de voorstelling op. “Ik wil niet te veel weggeven maar het is wel wat als je op acht meter hoogte ‘slaap kindje slaap’ zingt. Het is een voorstelling met zoveel vaart en gekke toeren. Het publiek hoeft zich geen moment te vervelen”, zegt Suzanna over de rollercoaster die De Komedie over Een Bankoverval is.

Vorig seizoen speelde Suzanna Pleiter in ‘Zo vader Zo Zoon’ van Jon van Eerd. Ze was dan ook heel blij dat ze voor deze nieuwe komische voorstelling werd gevraagd. “Komedie is echt lastig maar we worden goed begeleid door Jon. Sommige mensen denken misschien dat komedie eenvoudig is maar het is qua timing echt een puzzel en het is een stuk lastiger dan men vaak denkt”, vertelt Suzanna. “Elke dag is anders en ook een matinee of een avondvoorstelling maakt weer het verschil. Maar dat is juist ook een uitdaging die ik graag aan ga.” De voorstelling De Komedie over Een Bankoverval is op vrijdag 9 december te zien in het Theaterhotel in Almelo. Kaarten via www.theaterhotel.nl. Meer informatie op www.pretpakhuis.nl.

Afbeelding
Luistermiddag en lezingen in Natuurhus 1 uur geleden
Afbeelding
Heracles laat het weer eens afweten 3 uur geleden
Afbeelding
Lezing Historische Kring over putten 5 uur geleden
Afbeelding
Mijlpaal in duurzaamheid 5 uur geleden
Afbeelding
Boerderij Beeklust wint de Stadsprijs 5 uur geleden
Afbeelding
De ijsbaan is open! 5 uur geleden
Afbeelding
'Gelders' concert in de Grote Kerk 10 dec., 13:30
Afbeelding
Regionale actie 'Stoppen met roken' 9 dec., 13:45