Het Thomashuis opent na de zomer.
Het Thomashuis opent na de zomer.

Thomashuis Almelo opent deuren na de zomer

Algemeen

Het Thomashuis Almelo opent de deuren na de zomer. Sonja Vos en Kim van Steenis fietsen regelmatig even langs de bouwplaats van hun toekomstige Thomashuis. Even poolshoogte nemen. “Het vordert gestaag, ze zijn al bezig met het dak“, vertellen de zorgondernemers in spe opgetogen. 

Almelo - Het wordt het 119e Thomashuis in Nederland, een kleinschalige woonvorm voor negen bewoners met een verstandelijke beperking. Sonja en Kim gaan zelf ook in het Thomashuis wonen, in een privéwoning op de hoek. “Wij kunnen niet wachten om te verhuizen en in oktober onze eerste bewoners te ontvangen.”

Het koppel verhuisde vorig jaar zomer vanuit het Brabantse Dussen naar Almelo. “Wij wilden alvast de omgeving leren kennen en een netwerk opbouwen”, aldus Sonja. Inmiddels voelen zij zich aardig thuis. “Alleen de Twentse tongval hebben wij nog niet helemaal onder de knie”, vertelt Kim. Sonja werkt momenteel bij het naburige Thomashuis Zenderen als begeleidster. Sonja: “Het is een mooi en liefdevol thuis voor de bewoners.” Kim heeft net afscheid genomen van zijn baan als Digital Project Manager, zodat hij zich fulltime op het ondernemen kan focussen. Beiden zijn actief bij de Stichting De Klup Twente, een vrijwilligersorganisatie die activiteiten organiseert voor mensen met een beperking.

Het samenwonen met een groep bewoners is voor beiden bekend terrein. Kim en Sonja werkten hiervoor als gastouders bij een kleinschalig wooninitiatief. Sonja werkte als coördinator en was eindverantwoordelijk voor de zorg. Voor Kim was het gastouderschap een vrijwillige functie naast zijn werk. Hij deed spelletjes met de bewoners en andere activiteiten. Ook nam Kim klusjes op zich in en rondom het huis. “Ik merkte dat ik het heel fijn vond om iets te mogen betekenen voor mensen met een beperking.”

Kleinschaligheid en nabijheid zijn voor hen de sleutel tot goede zorg voor bewoners met een beperking. “We hebben als gastouders dagelijks mogen ervaren hoeveel plezier en profijt de bewoners en hun ouders hebben van deze woonvorm.” Het runnen van een eigen Thomashuis is voor hen een logische stap. Sonja: “Als zorgondernemers krijgen wij nog meer ruimte om onze zorgvisie zelf in te vullen. In alles wat wij doen, willen wij elke dag het verschil maken voor onze bewoners.”

Het Thomashuis wordt gebouwd op het voormalige schoolplein van de Acaciaschool. De school zelf wordt verbouwd tot Herbergier, een kleinschalige woonvorm voor ouderen met dementie. Omdat het een nieuw pand is, worden ze nauw betrokken bij de inrichting en de uitwerking van de bouwplannen. Dit ervaren zij als een van de grote voordelen van het opzetten van een nieuwe locatie.

Sonja Vos en Kim van Steenis van het Thomashuis Almelo hebben mooie ontwerpen gemaakt met een interieurdesigner, een oud-collega van Kim. “De keuken komt in het midden van de gezamenlijke ruimte. Het hart van ons huis. Daar kunnen we lekker samen met de bewoners koken”, aldus Sonja. Kim vult aan: “Een gezonde en actieve levensstijl vinden wij belangrijk. Daarnaast zullen wij rust, regelmaat en gezelligheid bieden.”

PlayBack komt naar MFA Eninver.
Spoedcursus Avedan 'De Grote Sprong' 16 uur geleden
Het verhaal van de meester, bij de de HKW.
Expositie in Wierden loopt nog een aantal dagen 18 uur geleden
Afbeelding
Bezoek jongvolwassenen 24 mei, 14:34
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 23 mei, 14:27
Een Rembrandtschildertje in actie.
Rembrandtschildertjes gaan exposeren in bieb 23 mei, 11:52
Afbeelding
Oldtimers in Rijssen tijdens de streekmarkt 23 mei, 10:39
Het is weer tijd voor een Open Ateliers Herengracht.
Mini-bioscoop bij Open Ateliers 22 mei, 15:54
Repareren gebeurt bij mooi weer ook buiten.
Allerlei reparaties bij Repair Café in Noaberhoes 22 mei, 14:30