Beter Bed Almelo geeft een serie tips om slaapprpblemen te verhelpen.
Beter Bed Almelo geeft een serie tips om slaapprpblemen te verhelpen.

Slaapproblemen? Beter Bed Almelo geeft tips

Algemeen

Je ligt in bed en wil graag slapen, maar je voelt je niet ontspannen. Grote kans dat je dan moeite hebt om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Want wat is er nodig om te kunnen slapen? Een kalme geest en een ontspannen lijf in een comfortabele slaapomgeving, weten ze bij Beter Bed Almelo.

Almelo - Wel slapen, maar je toch moe voelen? Soms ga je al gespannen naar bed. Dat kan komen doordat je overdag problemen bent tegengekomen of heel hard hebt gewerkt. Dan zit je de hele dag hoog in je stresshormonen en is het moeilijker om kalm te worden.

Het kan zijn dat je wel in slaap valt, maar dat het een onrustige slaap is. Je herkent deze onrustige slaap aan veel bewegen, tandenknarsen, het hebben van gebalde vuisten en praten in je slaap. Je kunt je voorstellen dat je hierdoor minder uitgerust wakker wordt.

Hoe kun je voorkomen dat je gespannen in bed ligt?

Het is belangrijk om overdag voldoende rustmomenten te nemen. Liefst elke 1,5 uur een korte break waarin je kort iets anders doet dan waar je mee bezig bent. Even wat drinken, een luchtje scheppen of een praatje maken. Probeer ook eventuele problemen overdag op te lossen. ‘s Nachts piekeren houdt de slaap weg en je lost er niks mee op.

Als je ‘s avonds sport, is het het beste om 1-2 uur voor het naar bed gaan te stoppen. Door het sporten komt je lichaam namelijk ook in een stressreactie. Weliswaar gewenst, maar het resultaat is hetzelfde: verhoogde hartslag, lichaamstemperatuur en spierspanning. Ook dan is het moeilijker om in slaap te vallen.

Koffie, zwarte thee en energiedranken bevatten cafeïne. Deze stof heeft een activerend effect, vergelijkbaar met een stressreactie. Dus als je er gevoelig voor bent, kun je beter vroeg in de middag stoppen met deze dranken. Overigens geldt hetzelfde voor nicotine.

Mocht je toch gespannen in je bed liggen, maak het dan zelf niet erger. Want als je je eraan ergert of als je actief wordt, drijf je jezelf nog verder af van de slaap. Probeer dan je aandacht naar het hier en nu te brengen. Hoe lig je op het matras, hoe voelt je dekbed of concentreer je op je ademhaling of op je voeten.
Ook al wordt je afgeleid door gedachten of voel je je ellendig: merk dat op en breng je aandacht weer terug naar het hier en nu. Je ligt dan rustig wakker, de stressreactie neemt af en daarmee vergroot je de kans dat de slaap komt. Je zet als het ware de deur open voor de slaap. Maar of-ie komt, dat bepaalt -ie zelf!

Kortom, stress is niet goed of fout, het is een normale reactie van je lichaam op een uitdagende situatie. Maar: als slapeloosheid de uitdagende situatie is, kun je beter proberen om uit de vechtreactie te blijven, want die drijft je juist verder af van de slaap.
Daarnaast is een goede uitrusting het halve werk. Gun jezelf die fijne matras of comfortabele boxspring. Het vakkundige team van Beter Bed Almelo laat je in de winkel graag de diverse mogelijkheden zien.

Afbeelding
Vechtstromen: BBB wint 1 uur geleden
Afbeelding
Heracles pakt de punten tegen strijdlustig Den Bosch 18 uur geleden
Afbeelding
Kringloop Almelo heeft onderdak 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Almelo schrijft positieve cijfers over jaar 2022 19 uur geleden
Afbeelding
Gun kunststof tuinmeubelen een tweede leven: lever ze in 19 uur geleden
Afbeelding
Wint Almelo dit jaar opnieuw de gouden schep? 19 uur geleden
Afbeelding
Vol programma Koningsfestival 26 mrt., 20:35
Afbeelding
Willeke Alberti komt optreden in de Schelf 26 mrt., 12:25