Justin Hoogma scoort de 1-1 in de uitwedstrijd tegen Sparta. (Foto: Michael Bulder/NES Images) Foto: Nesimages/Michael Bulder

Heracles bijna in veilige haven

Sport

Niemand bij Heracles Almelo zal het hardop zeggen met de wetenschap van 2022 en een degradatie uit de eredivisie met 34 punten, maar na de zeges op AZ én Sparta is Heracles met 32 punten zo goed als veilig. Nóg een jaar eredivisievoetbal is heel dichtbij nu het gat met de nummer 16, een nacompetitieplek, is gegroeid naar tien punten.

Almelo - Met nog vijf wedstrijden te gaan moet hel wel heel raar lopen wil Heracles nog in de problemen komen. De marge met Excelsior, de nummer 16, is geruststellend, al blijft de stelling dat er in voetbal van alles mogelijk is uiteraard gelden. Neem de derby tegen FC Twente. Invaller Mario Engels had daar in de slotfase zomaar de 1-1 op zijn schoen, maar mikte op de paal. Nu verloor Heracles in Enschede met 1-0 door een goal van Myron Boadu.
Het bijna gelijke spel was een voorbode op een bijzondere wedstrijd in Erve Asito drie dagen later. Nummer 4 van de ranglijst, AZ, kwam naar Almelo en werd afgedroogd: 5-0! In de beginfase had AZ nog de overhand, maar toen krulde Brian de Keersmaecker van buiten de zestien de 1-0 in de kruising. Bij rust stond het al 3-0, na twee benutte penalty’s van Jizz Hornkamp. In de tweede helft drong AZ wel aan, maar waren de beste kansen voor Heracles, waar Marko Vejinovic een basisplek toebedeeld had gekregen van trainer Erwin van de Looi. Na de publiekswissel voor Hornkamp scoorde invaller Mohamed Sankoh nog de 4-0 én de 5-0 om het feestje helemaal compleet te maken.

Drie dagen na AZ volgde nóg een overwinning. Nu won de ploeg van Van de Looi bij Sparta Rotterdam met 1-2. In de eerste helft kwam Heracles er aanvallend niet aan te pas, maar stond de verdediging in het algemeen goed. Toch leidde Sparta halverwege met 1-0 door een goal van Andreas Brym. “Er waren weinig kansen, ook voor ons’’, zei Justin Hoogma na de wedstrijd voor de camera. “Dat we met 1-0 achter de rust ingaan was totaal onnodig. Ik denk dat we net niet goed genoeg stonden. Wij creëerden niet veel kansen, maar zij ook niet. In de tweede helft hebben we het rechtgezet. Er moest een tandje bij in het aanvalsspel. Als je met 1-0 achter komt, moet je naar voren.’’
Hoogma kopte zelf de 1-1 binnen in de 48e minuut. Uit een vrije trap van Vejinovic kopte de aanvoerder vallend raak. “Marko legde hem geweldig neer’’, aldus Hoogma. De 1-2 viel in de 73e minuut. Thomas Bruns had het overzicht en stuurde Engels weg. Engels had de snelheid en de rust om Hornkamp te bedienen die simpel binnen tikte. Het was alweer zijn tiende goal. Het slotoffensief van Sparta leverde geen gelijkmaker op. Sankoh had er nog 1-3 van kunnen maken. Hoogma: “Ik ben blij hoe we het slotoffensief hebben overleefd. We hadden ook nog de 1-3 kunnen maken, Maar het is een heerlijke driepunter. Ik denk dat we het goed hebben gedaan.’’

Drie wedstrijden in een week was zwaar, vertelt Hoogma. “Het is een zware week geweest voor iedereen. Des te belangrijker zijn de jongens die erin komen. Zij hebben het verschil gemaakt.’’ Die invallers tegen Sparta waren Engels, Bruns, Sankoh, Jetro Willems en Ruben Roosken. Hoogma: “Drie wedstrijden in een week is zwaar, maar het is ook het lekkerste om voor de punten te spelen. Dat is leuker dan trainen.’’

Heracles heeft nog vijf wedstrijden te gaan dit seizoen. De eerste is een thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. Dan volgt een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle, waarna RKC op bezoek komt in Almelo. In speelronde 33 is het Excelsior uit en in speelronde 34 Fortuna thuis.

Brian de Keersmaecker in actie tegen PEC Zwolle. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles gaat onderuit op bezoek bij PEC Zwolle 8 uur geleden
Afbeelding
Oranjestraat op de NPO 9 uur geleden
Lucas Hamming speelt Judas in Jesus Christ Superstar.
'Jesus Christ Superstar is écht topsport' 17 uur geleden
Afbeelding
Op 'safari' met kinderen 27 apr, 12:13
Een OpStap excursie naar De Doorbraak. (Foto: Clifton Buitink)
OpStap excursie naar de Doorbraak 27 apr, 08:25
Afbeelding
Een rondreis langs de westkust van Amerika: van Seattle tot San Diego 26 apr, 16:43