Afbeelding

Column Carolien Peper: Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Algemeen

In een op 2 augustus 2019 vastgestelde Europese richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers is bepaald dat ouderschapsverlof ten minste twee maanden betaald moet zijn. Dit betekent dat de Nederlandse wet moet worden aangepast.

De Nederlandse wetgeving voldoet voor het grootste gedeelte al aan deze Europese richtlijn, maar op een aantal punten nog niet. De Europese richtlijn voorziet onder meer in het recht van werknemers op twee maanden betaald ouderschapsverlof. 

Op dit moment hebben ouders tot het kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Alleen als in een cao- of bedrijfsniveau andere afspraken zijn krijgen werknemers het verlof (gedeeltelijk) doorbetaald.

Op 12 oktober 2021 heeft de eerste kamer ingestemd met de Wet betaald Ouderschapsverlof (Wbo). De wet gaat op 2 augustus 2022 in en regelt dat ouders deels betaald verlof kunnen opnemen na de geboorte van hun kind. In het geval van adoptie- of pleegouderschap is betaald ouderschapsverlof ook mogelijk voor kinderen onder de 8 jaar. Dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.

Ouders krijgen straks gedurende negen weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 50 procent van hun dagloon (tot 50 procent van het maximum dagloon). 

Voorwaarde is dat zij deze negen weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Daarmee krijgen ouders meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie en om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen.

Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen. Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn.

 Ook moeten ouders op dat moment werken (werknemer zijn). En nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsuur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen.

Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 de aanvragen indienen bij UWV voor de uitkering voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen. 

De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof dient achteraf, dus na de opname, te worden aangevraagd.



-Carolien Peper is advocaat bij Centrum Advocaten.

www.centrumadvocaten.nl

Afbeelding
Actief Almelo pakt uit in de meivakantie 15 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Marja van Elsberg 17 uur geleden
Afbeelding
Fontein Grotestraat gesloopt FOTO'S 19 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 12:17
Een werk van Elsa Snijder.
Kunstenaars tonen zich bij Open Ateliers 25 apr, 09:35
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 24 apr, 12:24
Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.
Esmee en Isabel winnen gedichtenwedstrijd 24 apr, 07:33
De Montessorischool heeft een nieuw buitenleslokaal.
Ouders Montessorischool bouwen nieuw leslokaal 23 apr, 12:29