ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT) Foto: ZGT

‘Mijn beer is op zijn hoofd gevallen’

Zorg

Het was een komen en gaan van jonge, vrolijke en opgewonden patiënten, afgelopen woensdagmorgen bij ZGT. Het ziekenhuis kreeg namelijk bezoek van 150 Almelose kleuters. En ze waren niet alleen. Allemaal namen zij hun knuffelbeer mee voor onderzoek in het knuffelberenziekenhuis.

Almelo - In een speciaal ingerichte polikliniek konden de kinderen uit groep 1 en 2 van drie Almelose basisscholen hun ‘zieke’ knuffels laten onderzoeken door een dokter. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Vele knuffels bleken ‘ziek’ en van hen werd een foto gemaakt. Sommige kwamen ervan af met alleen een pleister. Anderen moesten nog even langs de apotheek voor een middeltje.

Coassistente Carmen Oudejans legt het idee achter het knuffelberenziekenhuis uit: “Op deze manier kunnen jonge kinderen spelenderwijs kennis maken met het ziekenhuis. We hopen dat zij in de toekomst met minder angst en spanning naar het ziekenhuis komen. Tijdens deze ochtend willen wij laten zien dat ‘de dokter in het witte pak’ ook heel erg lief kan zijn en niet (altijd) geassocieerd hoeft te worden met een pijnlijke of negatieve ervaring.” Eén van de aanwezige kinderen legt de dokter uit wat er met zijn beer is gebeurd: “Hij is op zijn hoofd gevallen en heeft pijn.’’ De beer heeft geluk; het valt allemaal wel mee en met een pleister op het berenhoofd mag de jongen met zijn knuffel naar huis.

Het knuffelberenziekenhuis is een initiatief van artsen in opleiding, coassistenten, die voor hun opleiding ervaring opdoen in ZGT. Het is de eerste keer sinds de coronapandemie dat deze ochtend weer werd georganiseerd om ervaring op te doen in de omgang met jonge patiënten.

De kinderen zitten helemaal in hun rol. Ze bedenken in een oogwenk een ongeluk of ziekte voor hun knuffel. Ook de ouders zijn enthousiast. “Wat leuk dat ZGT dit organiseert; de kinderen vonden het best wel spannend, maar je ziet hoeveel plezier ze hebben bij de dokter”, zegt een moeder. “Dit is een mooie gelegenheid om kinderen vertrouwd te maken met een bezoek aan het ziekenhuis.”

Volgens Carmen Oudejans was het voor de coassistenten met zoveel enthousiaste kinderen misschien nog wel harder werken dan op een reguliere ochtend op de afdeling, operatiekamer of polikliniek. “Wij kijken er met heel veel plezier op terug. Het was een groot succes. Verschillende leerkrachten gaven aan dat ze de opzet heel erg leuk vonden. Ze zagen dat de kinderen het erg naar hun zin hadden. Een geslaagde ochtend dus en zou het mooi zijn als dit volgend jaar een vervolg krijgt.’’

Een OpStap excursie naar De Doorbraak. (Foto: Clifton Buitink)
OpStap excursie naar de Doorbraak 3 uur geleden
Afbeelding
Actief Almelo pakt uit in de meivakantie 21 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Marja van Elsberg 23 uur geleden
Afbeelding
Fontein Grotestraat gesloopt FOTO'S gisteren
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 12:17
Een werk van Elsa Snijder.
Kunstenaars tonen zich bij Open Ateliers 25 apr, 09:35
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 24 apr, 12:24
Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.
Esmee en Isabel winnen gedichtenwedstrijd 24 apr, 07:33