Almelo, Enschede en Hengelo gaan samen aan de slag om te verduurzamen. (Foto's Koos Mavrakis)
Almelo, Enschede en Hengelo gaan samen aan de slag om te verduurzamen. (Foto's Koos Mavrakis) Foto: Koos Mavrakis

Energiearmoede omlaag dankzij deal

Gemeentenieuws

De gemeenten Almelo, Enschede en Hengelo gaan met elkaar aan de slag om energiearmoede terug te dringen. Hiertoe is de intentieovereenkomst Renovatiedeal Twente ondertekend, samen met zes stedelijke woningbouwcorporaties en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. 

Almelo/Enschede/Hengelo - De Renovatiedeal richt zich op een industriële en collectieve verduurzamingsaanpak, die wordt opgezet samen met bewoners. Hierdoor moet de renovatie van woningen sneller gaan en kunnen inwoners dus ook sneller profiteren van voordelen zoals een prettigere woning en een lagere energierekening.

De Renovatiedeal Twente is erop gericht om tot 2030 in totaal 7.000 huur- en koopwoningen te verduurzamen in Almelo, Enschede en Hengelo. Dit zou een halvering betekenen van het aantal huishoudens dat kampt met energiearmoede. Volgens een onderzoek van TNO lijden naar schatting 14.000 inwoners in de Twentse steden aan energiearmoede; een laag inkomen maar een hoge energierekening, vaak vooral veroorzaakt door een slecht geïsoleerd huis.

Demissionair minister Hugo de Jonge hecht waarde aan het samenwerkingsverband: “Ik ben blij dat ik in Twente deze eerste Renovatiedeal kan ondertekenen. Dit soort initiatieven helpt ons om in de praktijk te leren hoe we sneller en slimmer kunnen verduurzamen. Daarom zal ik in heel Nederland op zoek gaan naar kansrijke samenwerkingsverbanden, zodat we in alle regio’s de verduurzaming kunnen versnellen en energiearmoede aan kunnen pakken.”

Maatregelen uit de Renovatiedeal omvatten het verbeteren van isolatie, het herstellen van de bouwkundige staat van de woningen en het gereedmaken voor aardgasvrij wonen. De gemeenten ondersteunen inwoners bij het makkelijker maken van de verduurzaming door integraal te bekijken wat nodig is in de wijk. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld duidelijkheid geven over de mogelijkheid om op een collectieve warmtevoorziening over te stappen en kunnen bewoners hulp bieden bij het aanvragen van subsidieregelingen zoals de ISDE en de rentevrije financiering via het Nationaal Warmtefonds.

Naast de ondersteuning voor inwoners zorgt de Renovatiedeal voor bundeling van processen en werkwijzen van maatregelen en renovaties. Een belangrijk onderdeel hiervan is het collectief in de markt zetten van aanbestedingen en de markt de gelegenheid te geven om op te schalen. Daardoor kunnen meer huishoudens geholpen worden om uit de energiearmoede te komen. De samenwerking start in 2024 en 2025 met pilotprojecten in alle deelnemende gemeenten. In Almelo gaat dat onder meer in de Aalderinkshoek gebeuren, voor Enschede en Hengelo volgen de locaties later dit kwartaal. 

Woningbouwcorporaties gaan verder met het verduurzamen van hun eigen huurwoningen. Eric Markvoort, bestuurder van Welbions: “Verduurzamen en daarmee ook de lasten beperken is één van de grootste uitdagingen voor de komende jaren. En dat kunnen we niet alleen! Door deze Renovatiedeal kunnen we als samenwerkende partners nog meer woningen verduurzamen.”

De nieuwe aanpak is gericht op samenwerking. “De Renovatiedeal Twente is geïnspireerd op de doelstellingen van de Twentse Ontzorg Financiering”, zegt wethouder Jeroen Diepemaat van Enschede. “Daar is de Renovatiedeal Twente uit voortgekomen. Ons doel is een ontzorgingsaanbod te bieden aan onze inwoners die te maken hebben met energiearmoede. Dit biedt ook kansen voor gezamenlijke aanbestedingen en innovatieve werkwijzen.’’

PlayBack komt naar MFA Eninver.
Spoedcursus Avedan 'De Grote Sprong' 16 uur geleden
Het verhaal van de meester, bij de de HKW.
Expositie in Wierden loopt nog een aantal dagen 18 uur geleden
Afbeelding
Bezoek jongvolwassenen 24 mei, 14:34
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 23 mei, 14:27
Een Rembrandtschildertje in actie.
Rembrandtschildertjes gaan exposeren in bieb 23 mei, 11:52
Afbeelding
Oldtimers in Rijssen tijdens de streekmarkt 23 mei, 10:39
Het is weer tijd voor een Open Ateliers Herengracht.
Mini-bioscoop bij Open Ateliers 22 mei, 15:54
Repareren gebeurt bij mooi weer ook buiten.
Allerlei reparaties bij Repair Café in Noaberhoes 22 mei, 14:30