Afbeelding

Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht

Cultuur

Frieda Waanders toont een unieke serie beelden in Galerie Herengracht. Vrijdagmiddag 12 april werd de nieuwe expositie geopend, met als primeur de serie unieke borstbeelden van ‘s werelds beroemdste componisten, uitgehouwen uit hetzelfde blok Italiaanse marmer. De beelden zijn gemaakt door beeldhouwster Frieda Waanders.

Almelo - Frieda Waanders woont in Den Ham en heeft haar atelier aan de Herengracht in Almelo. De bustes heeft ze grotendeels daar gemaakt en deels op de Italiaanse beeldhouwacademie, waar ze jaarlijks een periode werkt. De serie wordt voor het eerst compleet tentoongesteld. Zelf vertelt ze hierover: “Klassieke muziek en in het bijzonder die van Bach, Mozart en Beethoven, heeft altijd een bijzondere rol gespeeld in mijn muzikale familie. Zelf lag mijn talent niet in het bespelen van een instrument, maar ontdekte ik mijn passie voor het beeldhouwen. Het was een bijzonder mooie uitdaging om deze componisten op een eigen(tijdse) manier, vorm te geven in marmer. De bustes hebben ieder een typerend detail op de achterzijde. Tijdens het ontstaansproces kwam een aantal bezoekers iedere maand terug om de vorderingen te volgen tijdens Open Ateliers Herengracht. Dus erg leuk om ze hier voor het eerst samen te exposeren!” 

Later dit jaar gaan ze naar mooie locaties om kunst en muziek te verbinden. Bach heeft al eerder een half jaar geschitterd in de Grote Kerk in Dordrecht, waar vorig jaar een bronzen reproductie van het beeld van Frieda Waanders een permanente plek gekregen heeft. De bronzen bustes maken ook deel uit van de expositie en zijn in zeer beperkte oplage te koop.
Naast de bijzondere sculpturen zijn er prachtige schilderijen te zien van Francine Krijgsman uit Borne, geboren en opgegroeid in Hengelo, aldus Waanders. “Eind 1997 begon ze met aquarelleren en later is ze overgegaan op schilderen met acrylverf bij het toenmalige CKV (Centrum Kunstzinnige Vorming) te Dronten. Ze heeft daar in de loop van tijd kennis gemaakt met allerlei technieken, materialen en ook opdrachten waardoor ze vele uitdagingen zag om zich verder te ontwikkelen. Tweemaal werd ze regionaal winnaar in Flevoland van de Talens Palet teken- en schilderprijs en in 2018 won ze bij Raamkunst Hengelo de 1e prijs met haar drieluik “Stork ketels” naar aanleiding van 150 jaar Stork.’’ De expositie is geopend tot en met 27 april, iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. Ook open tijdens Opens Ateliers Herengracht op 28 april en 26 mei.

PlayBack komt naar MFA Eninver.
Spoedcursus Avedan 'De Grote Sprong' 15 uur geleden
Het verhaal van de meester, bij de de HKW.
Expositie in Wierden loopt nog een aantal dagen 17 uur geleden
Afbeelding
Bezoek jongvolwassenen 24 mei, 14:34
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 23 mei, 14:27
Een Rembrandtschildertje in actie.
Rembrandtschildertjes gaan exposeren in bieb 23 mei, 11:52
Afbeelding
Oldtimers in Rijssen tijdens de streekmarkt 23 mei, 10:39
Het is weer tijd voor een Open Ateliers Herengracht.
Mini-bioscoop bij Open Ateliers 22 mei, 15:54
Repareren gebeurt bij mooi weer ook buiten.
Allerlei reparaties bij Repair Café in Noaberhoes 22 mei, 14:30