Mark Looms verzorgt trainingen aan de gedetineerden.
Mark Looms verzorgt trainingen aan de gedetineerden. (Foto: )

Project Heracles Inside werkt goed

Acht gedetineerden van penitentiaire inrichting (PI) Almelo hebben een certificaat ontvangen omdat ze met succes hebben deelgenomen aan het project Heracles Inside. Deze samenwerking tussen de maatschappelijke tak van Heracles Almelo en PI Almelo moet ertoe leiden dat gedetineerden weer succesvol deel kunnen uitmaken van de samenleving.

Almelo - Heracles Inside is een gezamenlijk initiatief van PI Almelo, Heracles Almelo en de uitzendbureaus Current Werkt en Olympia.
De doelstelling is om gemotiveerde gedetineerden, die met succes het programma binnen de gevangenismuren doorlopen, te begeleiden naar een (betaalde) baan via het zakelijk netwerk van Heracles en de twee betrokken uitzendbureaus.

Aftrap nog voor corona

De aftrap van het project was begin maart 2020. De groep van nu is de derde groep die de training heeft gevolgd. “Er gebeuren mooie dingen’’, vertelt Joep Hiddink van Heracles. “We zijn tevredenen, maar het kan nog beter. Op een gegeven moment houdt het zicht op deze mensen op als ze vrijkomen. Ze ronden het project succesvol af en via de uitzendbureaus komen ze aan een betaalde baan. Maar het lukt niet iedereen. Het hangt van de persoon af. De een is gemotiveerd, de ander valt terug in oude gewoontes.’’

Acht weken

De deelnemende gedetineerden hebben acht weken lang driemaal in de week trainingen gevolgd binnen de gevangenismuren. Van Heracles-trainer Mark Looms (hij speelde 338 wedstrijden voor Heracles Almelo) kregen ze tweemaal in de week voetbaltraining.
Bij de training stonden kernwaarden als respect, discipline, initiatief en samenwerken centraal.

Naast de voetbaltrainingen is er in een klassikale setting gesproken over de gevolgen van detentie en hoe voorkomen kan worden dat iemand terugvalt in crimineel gedrag. Ook kregen de gedetineerden les in sollicitatievaardigheden.

Nieuwe groep

In september start de vierde groep. Looms is dan opnieuw de trainer. “Het project is ooit in Engeland opgericht’’, vertelt Hiddink, naar eigen zeggen ‘familie van’, doelend op Guus Hiddink. “Maar wel wat verder weg dan oom of zo.’’
Bij de eerste groep was Peter van Meerten namens ACV Heracles de trainer. “Looms heeft het overgenomen’’, aldus Hiddink.

Dat er van de derde lichting nog iemand een paar maanden moet brommen is mogelijk. Hiddink: “Enkelen zitten nu nog vast, Maar binnen nu en een half jaar hebben ze recht op een betaalde baan. Als ze hun straf netjes hebben uitgezeten krijgen ze het certificaat mee.’’

Een aantal deelnemers van Heracles Inside heeft ook de opleiding Leider Sportieve Recreatie afgerond. Deze internationaal erkende opleiding levert deelnemers een certificaat op waarmee ze actief kunnen zijn in het verenigingsleven van een sportclub.

Meer berichten