De Oostvaarders zingen op 5 mei in Almelo (Foto: Coen Mulder)
De Oostvaarders zingen op 5 mei in Almelo (Foto: Coen Mulder) Foto: COEN MULDER

Hoofdrollen voor Oostvaarders en Tony Pearson op Bevrijdingsdag

Algemeen

De stichting In Vrijheid Herdenken Almelo en shantykoor de Oostvaarders hebben de handen ineen geslagen daar waar het de viering van Bevrijdingsdag betreft. 

Almelo - “Een Canadese oorlogsveteraan (de laatste) komt met zijn familie naar Europa op uitnodiging van de gemeente Antwerpen. Hij wilde wel komen op voorwaarde dat hij op 5 mei mocht afreizen naar Almelo. Zijn naam is Tony Pearson en hij zal de vrijheidsvlam ontsteken bij het vrijheidsmonument bij het oude stadhuis’’, aldus de stichting. Shantykoor de Oostvaarders zingt de volksliederen van Canada en van Nederland op het bordes tijdens deze plechtigheid om 10.00 uur. Na de plechtigheid geeft het koor concerten op de markt (11.00 uur) en op de Koornmarkt (12.00 uur).

Om 10.00 uur komen de fietsers van ATV Ruiten Drie met het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen aan. Zij hebben deelgenomen aan de Bevrijdingsvuurestafette, Vier motoren van Keep them Rolling doen de begeleiding.

Van 13.00 tot 14.00 uur is er een vrijheidsmaaltijd voor het Huis van Katoen en Nu. Bij mooi weer kan dat buiten voor het huis, bij slecht weer is de maaltijd binnen. Belangstellenden kunnen tussen 14.00 en 15.00 uur een route ophalen om te wandelen of te fietsen. Op de Koornmarkt treden vanaf 15.00 uur meerdere groepen op, zoals het Orkest van Almelo, Gospelkoor Onderweg, de band Liberty van Hans Hunter en dansers van InnerAll.

4 mei

Het programma op 4 mei begint om 10.00 uur in het stadhuis met de ontvangst van de fietsers van ATV Ruiten Drie, die deelnemen aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. De fietsers halen in de nacht van 4 en 5 mei het bevrijdingsvuur op uit Wageningen en brengen dat fietsend naar Almelo. Burgemeester Arjen Gerritsen zal hen ontvangen en uitzwaaien. Vertrek om 10.30 uur. ‘s Middags zijn er kransleggingen op begraafplaatsen in Almelo, Aadorp en Bornerbroek. Vanaf 18.15 uur staat de Kapel van Hof 88 open voor bezoekers aan de herdenkingsbijeenkomst. Om 18.30 uur maken Loraine Koelen en Tatum Vetketel muziek, verder is er poëzie en burgemeester Arjen Gerritsen houdt een toespraak. Bij deze bijeenkomst zijn Tony Pearson en de burgemeester van Iserlohn, Herrn Joithe, ook aanwezig. Om 19.15 uur start de Stille tocht vanaf Hof 88 en om 19.30 uur start de dodenherdenking bij het monument op het Weth. van Dronkelaarplein. In de Grote Kerk volgt om 20.45 uur een concert met koorzangers, het Vocaal Ensemble Cordier en het Oekraïense kinderkoor van Maria Bolduieva.

Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 7 uur geleden
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45
Afbeelding
Vele activiteiten bij Actief Almelo 30 apr, 12:19