Magda Nij Bijvank komt met een tweede Geen Moederdag. (Foto: Annabel Jeuring).
Magda Nij Bijvank komt met een tweede Geen Moederdag. (Foto: Annabel Jeuring). Foto: Annabel Jeuring

Geen Moederdag is een blijvertje

Algemeen

Magda Nij Bijvank kreeg vorig jaar enorm veel waardering voor haar voorstelling Geen Moederdag. Een nieuwe show kon niet uitblijven. Zoals Moederdag ook ieder jaar terugkomt. ‘‘Geen Moederdag is een cadeau voor alle vrouwen die geen kinderen hebben.’’ Op woensdag 8 mei in de Kleine Willem.

Enschede – Het idee voor Geen Moederdag sluimerde al enige tijd bij actrice en theatermaker Magda Nij Bijvank. ‘’Ik had het al langer in gedachten. In de tijd van corona kreeg ik de tijd om het te maken. Het is een prachtig thema om op te pakken. Veel vrouwen vonden het enorm fijn dat dit onderwerp belicht werd. Het is me echt in dank afgenomen door veel mensen’’, vertelt de Enschedese die zelf geen kinderen heeft.

Of het succes van de eerste Geen Moederdag haar heeft verrast? ’’Eerlijk gezegd niet. Ik heb een oproep gedaan aan vrouwen en daar is veel op gereageerd. Bij het maken van de portretten zag je wel honderd schakeringen. Heel pijnlijk als vrouwen er niet zelf voor gekozen hebben. Schaamte en taboe was er wel degelijk. Daarom was er ook een drang om het weer te gaan doen. En deze keer willen we meer aandacht geven aan vrouwen die ervoor gekozen hebben. Maar ook aan vrouwen die bijna in paniek zijn, want heb je wel een compleet leven zonder kinderen? Het lijkt erop dat als je kinderen hebt het makkelijker is om je leven als compleet te zien.’’
Maar de vraag blijft dan of dat ook zo is. “Het is best wel een universeel item.’’

Geen Moederdag betekent verhalen en muziek. Magda Nij Bijvank doet de presentatie samen met Dorothee Loorbach. Tjitske Jansen verzorgt de poëzie en de muziek komt van pianist Christoph Mac-Carty die ook het koor Dekoor dirigeert. “Een prachtig koor, dertig man/vrouw sterk, uit Utrecht. Vorig jaar hadden we een speciaal nummer geschreven, een ode aan moeders, ‘Wie we zijn’. Het koor brengt het nu in een andere versie. Heel mooi’’, aldus Magda.

Magda had een hoofdrol in het theaterspektakel ‘Hanna van Hendrik’ met Johanna ter Steege en Huub Stapel. Ook speelde ze in de RTV Oost-serie ‘Groote Markt’.
Ze maakte ‘diensten voor ongelovigen’ en speelde samen met Ilse Warringa in ‘Selma en Louise’. Samen met Evelien Harberink runt ze het bedrijf TheaterZaken. ‘Theater stilt de honger en smaakt naar meer’, is haar lijfspreuk. Daarbij kan schoonheid in teksten en muziek samengaan met de harde werkelijkheid.

Geen Moederdag omschrijft ze als ‘een muzikale talkshow’. ‘’Een goed gevuld programma vol persoonlijke verhalen, optredens en muziek. Ter inspiratie, herkenning, relativering en misschien als troost. Over de voors en de tegens van een leven zonder kinderen, over waarom zou je überhaupt kinderen willen, en over wat vinden de (kinderloze) mannen er eigenlijk van?’’

De geboorte van de show Geen Vaderdag lijkt niet ver weg meer te zijn. “Ik ben er al over aan het filosoferen.’’

Afbeelding
Actief Almelo pakt uit in de meivakantie 6 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Marja van Elsberg 8 uur geleden
Afbeelding
Fontein Grotestraat gesloopt FOTO'S 9 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 12:17
Een werk van Elsa Snijder.
Kunstenaars tonen zich bij Open Ateliers 25 apr, 09:35
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 24 apr, 12:24
Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.
Esmee en Isabel winnen gedichtenwedstrijd 24 apr, 07:33
De Montessorischool heeft een nieuw buitenleslokaal.
Ouders Montessorischool bouwen nieuw leslokaal 23 apr, 12:29