<p>Stedelijk Museum Almelo krijgt geld van het Roggekamp/Peitsch Fonds om de collectie aantrekkelijk te maken voor de jeugd.</p>

Stedelijk Museum Almelo krijgt geld van het Roggekamp/Peitsch Fonds om de collectie aantrekkelijk te maken voor de jeugd.

‘Collectie Stedelijk Museum Almelo op eigentijdse manier bewonderen’

ALMELO - Kinderen en jongeren lopen de deur van het Stedelijk Museum Almelo nog niet plat om de te genieten van de collecties en verhalen. Om de jongste Almeloërs toch te interesseren voor al het moois heeft het museum een plan voor digitalisering van de collectie en presentaties op de social media. Het moet duizenden jongeren triggeren.

Het Roggekamp/Peitsch Fonds gaat het museum daarbij een handje helpen; het heeft een bijdrage van 4.000 euro toegezegd.

‘’Almelo en haar historie vinden Almelose jongeren best interessant,’’ zo blijkt uit een onderzoek dat het museum heeft laten uitvoeren. ‘’Alleen zou de collectie in het voormalige rectorshuis op een veel eigentijdsere manier te bewonderen moeten zijn, op een aantrekkelijke website en de socials bijvoorbeeld.’’

Het Stedelijk Museum heeft plannen in die richting en hoopt daarmee het aantal jonge bezoekers van zeshonderd per jaar op te krikken naar tweeduizend. Ze wil met de digitalisering twintigduizend websitebezoekers lokken, vijfhonderd volgers op Instagram en Facebook en duizend op Tiktok.

Het Roggekamp/Peitsch Fonds werd om hulp gevraagd bij de realisering van een onderdeel van het digitaliseringsproject: een traject waarin een lokale kunstenaar samen met een groep jongeren een innovatieve manier bedenkt om de verhalen en de collectie van het museum te presenteren aan jongeren. Het bestuur van het fonds juicht het initiatief toe en heeft het hele bedrag dat werd aangevraagd toegezegd.

Behalve het Stedelijk Museum Almelo werden nog twee organisaties verblijd met toezeggingen. De stichting Jong Vocaal Twente krijgt maximaal 4.000 euro voor het kinderkoor in de dop. Daarmee kan het onder meer vocale workshops, koorlessen, repetities, concerten en optredens houden. Het kinderkoor is een oude wens van de twee Almelose mannenkoren, het Almelo’s Christelijk Mannenkoor en het Almelo’s mannenkoor.

Het fonds heeft de stichting Historisch Festival Almelo ook alvast steun toegezegd. De organisatie achter het grote Napoleontische spektakel in het Schelfhorstpark hoopt nog altijd in het voorjaar van 2022 alsnog de eerste lustrumeditie te houden. Vorig jaar moest het event worden uitgesteld in verband met de coronapandemie. Het RP fonds wil een deel van de activiteiten voor kinderen en jongeren bekostigen.

Het Roggekamp Peitsch Fonds ondersteunt veel initiatieven die ten goede komen aan kinderen en jongeren die in Almelo wonen of verblijven. Aanvragen voor 2022 kunnen worden ingediend op de website www.rpfonds.nl

Het fonds beslist op donderdag 3 maart.

Meer berichten