Afbeelding

Column Astrid Riemslag: Neemt werknemer echt ontslag?

Algemeen

Iedereen doet in een opwelling wel eens een uitspraak. Niets menselijks is ons vreemd. Hoe zit het dan als een werknemer in een opwelling ontslag neemt? In de meeste gevallen krijgt een werknemer in zo’n geval geen werkloosheidsuitkering. De gevolgen voor een werknemer kunnen daarom groot zijn. Mag je als werkgever deze werknemer houden aan zijn ontslagname?

Enige tijd geleden kreeg ik van een bedrijf de vraag voorgelegd of ze ervan uit konden gaan dat de werknemer echt ontslag genomen had. Wat was er gebeurd?

Een werknemer werd gevraagd of hij wist hoe de schade aan de bedrijfsbus was ontstaan. Hij had met die bus gereden en had niet gemeld dat er schade was. In plaats van te antwoorden begon de werknemer te schreeuwen dat hij het gezeik zat was en dat hij ermee kapte. Even later leverde hij de sleutels van de bus en het pand in en liep weg. Hij riep nog dat hij het geld niet nodig heeft omdat zijn partner een goede baan heeft en zij genoeg verdient voor hen beiden.

Als een werknemer na een ruzie met zijn leidinggevende in zo’n opwelling de deur dicht gooit en de werkgever toeroept dat hij ontslag neemt, kan een werkgever er niet zomaar vanuit gaan dat dit ontslag echt de bedoeling van de werknemer is. De werkgever heeft dan een onderzoeksplicht en zal moeten onderzoeken of de wil van de werknemer echt gericht is op het einde van de arbeidsovereenkomst met alle bijhorende gevolgen.

Mijn advies was om de werknemer expliciet te vragen of hij ontslag had genomen, in een brief de mogelijke gevolgen te benoemen en de werknemer hierop te wijzen. Toen de werknemer via de e-mail antwoordde dat hij echt ontslag nam, was ik er wel gerust op. Dit was een echte ontslagname.

Hoe zit het als een werknemer schriftelijk meldt dat hij weg wil, geen zin meer heeft of het allemaal niet meer ziet zitten.

De Hoge Raad deed op 12 november 2021 hierover een uitspraak in een trieste situatie. De werknemer had in een brief ontslag genomen, rekening houdend met de opzegtermijn van een maand. In de brief bedankte de werknemer voor de jarenlange samenwerking. De werkgever bevestigde die ontslagname en zorgde voor de eindafrekening. De werknemer reageerde daar niet op en gaf ook geen andere signalen dat hij zijn ontslagname niet meende of daarop terug wilde komen. Enkele maanden later overleed hij. Zijn erfgenamen begonnen een procedure tegen de werkgever. Zij stelden dat de werknemer niet echt de wil had gehad om ontslag te nemen.

De Hoge Raad: in dit geval heeft de werkgever geen nadere onderzoeksplicht. Het is gelet op het tijdsverloop onvoldoende aannemelijk dat deze werknemer op de ontslagname zou zijn teruggekomen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of hebt u een andere rechtsvraag op het gebied van het arbeidsrecht, neem dan gerust contact met mij op.

Ook kunt u natuurlijk voor andere problemen/vragen bij ons terecht. Elke donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur kunt u komen voor gratis advies. Wel graag even bellen van te voren om een afspraak te maken.

Astrid Riemslag is advocaat bij Centrum Advocaten.

www.centrumadvocaten.nl

Afbeelding
Een buurtdeelkast op de Schelfhorst biedt uitkomst 27 jan, 11:08
Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 27 jan, 10:44
Afbeelding
Met het volgen van Route 68 valt Het Erasmus te ontdekken 27 jan, 07:19
Afbeelding
Actie Present met Valentijnskaarten 26 jan, 13:00
Afbeelding
Jeugd NK met liefst 330 veldrijders 26 jan, 09:10
Afbeelding
'Bij het groene mbo van Zone. college gaat 't ook echt ergens om' 26 jan, 07:21
Afbeelding
Repair Café de Hagedoorn 25 jan, 15:03
Afbeelding
Nieuwe energie dankzij Open Huis van Kaliber 25 jan, 10:16