Afbeelding

Column Thijs ter Haar: Spoedcursus nieuwbouwwoning

Algemeen

Droomt u van een nieuwbouwwoning? Dan ben ik de eerste om tegen u te roepen dat ik dat helemaal snap. En dat zeg ik niet alleen met mijn makelaarspet op. Ja, eerlijk is eerlijk, ik vind het superleuk om nieuwbouwwoningen in de verkoop te krijgen. Maar ook als Thijs (nummer 1-pet af) kan ik u minstens zo goed volgen. Er gaat weinig boven de start in een kakelvers nieuw huis. Dat was voor mij alweer even geleden en ik zou het zo weer doen.

Hoe komt u aan een nieuwbouwwoning? Idealiter hoort of leest u over een nieuwbouwproject op een locatie waar u enthousiast over wordt. En de woning op het plaatje is precies wat u zoekt.

U pakt de telefoon en belt de makelaar. Nog beter, u springt op de fiets en even later zit u aan goede kop koffie en vult u papieren in. U mag zelfs een kruisje zetten op de kavelkaart welk huis uw voorkeur heeft. Binnenkort tekent u het voorlopige koopcontract.

En dan nu de realiteit. Helaas. Er is massaal gebeld voor dit nieuwe project, vertelt de makelaar. Misschien hoorde u deze boodschap wel van mij. Balen want wat is nu de kans dat u een van de kopers wordt? Wat moet u doen en wat vooral niet? Leest u snel verder in mijn spoedcursus nieuwbouwwoning.

Wanneer er meer potentiële kopers zijn dan nieuw te bouwen huizen wordt er gebruik genaakt van een toewijzingsprocedure. Hoe de procedure precies wordt georganiseerd is afhankelijk van het nieuwbouwproject. Vaak is deze toewijzing opgebouwd uit een aantal onderdelen. Bijvoorbeeld de zekerheid van financiering of zelf een woning achterlaten om de doorstroming te bevorderen. Soms zelfs loten als alle voorwaarden gelijk worden ingevuld.

Maar er is een basisregel bij Kamphuis Makelaars: de procedure wordt van tevoren duidelijk kenbaar gemaakt zodat iedereen van tevoren een eerlijke kans heeft op de toewijzing of om in- of uitgeloot te worden.

U denkt misschien jaja dat zal wel, dat zeggen ze allemaal maar ondertussen. Dat denk ik ook. En ik zeg er direct bij dat ik mijn hand in het vuur steek voor de toewijzingen waar wij bij betrokken zijn geweest. Het klinkt verleidelijk om iemand een voorrang te gunnen en u zult verbaasd zijn wat hiervoor geboden wordt, maar dit opportunisme is voor ons simpelweg geen optie. 

Heeft u geluk en bent u ingeloot? Dat is prachtig nieuws dat de makelaar graag direct met u deelt. U heeft helaas ook een kans om uitgeloot te worden. De makelaar kan u dan aanbieden om op de reservelijst te komen. Altijd doen!

Hoe blij iemand ook is met een toegewezen huis, iemand kan zich altijd nog bedenken.

Bent u geïnteresseerd in een nieuwbouwwoning? Meld u zich dan bij ons kantoor en wij vertellen u graag over de mogelijkheden. 

- Thijs ter Haar is eigenaar en directeur van Kamphuis Makelaars

www.kamphuismakelaars.nl

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 20 uur geleden
Een werk van Elsa Snijder.
Kunstenaars tonen zich bij Open Ateliers 22 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 24 apr, 12:24
Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.
Esmee en Isabel winnen gedichtenwedstrijd 24 apr, 07:33
De Montessorischool heeft een nieuw buitenleslokaal.
Ouders Montessorischool bouwen nieuw leslokaal 23 apr, 12:29
De Klup heeft nu creatieve workshops voor mensen met een beperking.
Creatieve therapie voor mensen met beperking 23 apr, 08:30
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 22 apr, 15:32
Afbeelding
'Twaalfde Slingerbeurs wederom een succes!' 22 apr, 13:27