Afbeelding

Column Thijs ter Haar: Spoedcursus nieuwbouwwoning

Algemeen

Droomt u van een nieuwbouwwoning? Dan ben ik de eerste om tegen u te roepen dat ik dat helemaal snap. En dat zeg ik niet alleen met mijn makelaarspet op. Ja, eerlijk is eerlijk, ik vind het superleuk om nieuwbouwwoningen in de verkoop te krijgen. Maar ook als Thijs (nummer 1-pet af) kan ik u minstens zo goed volgen. Er gaat weinig boven de start in een kakelvers nieuw huis. Dat was voor mij alweer even geleden en ik zou het zo weer doen.

Hoe komt u aan een nieuwbouwwoning? Idealiter hoort of leest u over een nieuwbouwproject op een locatie waar u enthousiast over wordt. En de woning op het plaatje is precies wat u zoekt.

U pakt de telefoon en belt de makelaar. Nog beter, u springt op de fiets en even later zit u aan goede kop koffie en vult u papieren in. U mag zelfs een kruisje zetten op de kavelkaart welk huis uw voorkeur heeft. Binnenkort tekent u het voorlopige koopcontract.

En dan nu de realiteit. Helaas. Er is massaal gebeld voor dit nieuwe project, vertelt de makelaar. Misschien hoorde u deze boodschap wel van mij. Balen want wat is nu de kans dat u een van de kopers wordt? Wat moet u doen en wat vooral niet? Leest u snel verder in mijn spoedcursus nieuwbouwwoning.

Wanneer er meer potentiële kopers zijn dan nieuw te bouwen huizen wordt er gebruik genaakt van een toewijzingsprocedure. Hoe de procedure precies wordt georganiseerd is afhankelijk van het nieuwbouwproject. Vaak is deze toewijzing opgebouwd uit een aantal onderdelen. Bijvoorbeeld de zekerheid van financiering of zelf een woning achterlaten om de doorstroming te bevorderen. Soms zelfs loten als alle voorwaarden gelijk worden ingevuld.

Maar er is een basisregel bij Kamphuis Makelaars: de procedure wordt van tevoren duidelijk kenbaar gemaakt zodat iedereen van tevoren een eerlijke kans heeft op de toewijzing of om in- of uitgeloot te worden.

U denkt misschien jaja dat zal wel, dat zeggen ze allemaal maar ondertussen. Dat denk ik ook. En ik zeg er direct bij dat ik mijn hand in het vuur steek voor de toewijzingen waar wij bij betrokken zijn geweest. Het klinkt verleidelijk om iemand een voorrang te gunnen en u zult verbaasd zijn wat hiervoor geboden wordt, maar dit opportunisme is voor ons simpelweg geen optie. 

Heeft u geluk en bent u ingeloot? Dat is prachtig nieuws dat de makelaar graag direct met u deelt. U heeft helaas ook een kans om uitgeloot te worden. De makelaar kan u dan aanbieden om op de reservelijst te komen. Altijd doen!

Hoe blij iemand ook is met een toegewezen huis, iemand kan zich altijd nog bedenken.

Bent u geïnteresseerd in een nieuwbouwwoning? Meld u zich dan bij ons kantoor en wij vertellen u graag over de mogelijkheden. 

- Thijs ter Haar is eigenaar en directeur van Kamphuis Makelaars

www.kamphuismakelaars.nl

!
Afbeelding
Band Sultan speelt live in Café de Stam 16 uur geleden
Afbeelding
Jubileum bij Lords Choir 18 uur geleden
Afbeelding
Bomen planten in Bornerbroek 21 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie Douwe Egberts punten Lions gisteren
Afbeelding
Repair Café de Hagedoorn wordt steeds populairder 30 nov, 09:48
Afbeelding
Judoclinics door Judo Almelo in IISPA 29 nov, 16:16
Afbeelding
Column Marleen Vulic: Verwachtingen, verlangens 29 nov, 13:44
Afbeelding
‘Klupengel’ uitgereikt aan Obimex 29 nov, 11:52