Voor het keuzevak fietstechniek wordt samengewerkt met Giant Store Almelo.
Voor het keuzevak fietstechniek wordt samengewerkt met Giant Store Almelo.

Voor keuzevak fietstechniek naar Het Erasmus

Algemeen

ALMELO - De vmbo-scholen in Almelo hebben de handen ineengeslagen: leerlingen kunnen nu elke woensdagmiddag een keuzevak volgen. Zo komen er leerlingen van meerdere vmbo’s naar Het Erasmus voor het keuzevak fietstechniek.

Maarten Monninkhof en Paul Magendans zijn docenten Mobiliteit & Transport op Het Erasmus. Samen met collega-docent Simon Uiterwijk Winkel van het Zone.college en fietsbedrijf Giant Store Almelo verzorgen zij voor leerlingen uit Almelo en omstreken fietstechniek.

Maarten: ‘’Het idee om binnen de subregio Almelo de keuzevakken schooloverstijgend aan te bieden, komt voort uit Sterk Techniekonderwijs Twente. Ik juich dit enorm toe want de leerlingen kunnen zich veel beter oriënteren op alle keuzemogelijkheden, ook voor techniek. Met die aanpak motiveer je leerlingen intrinsiek en is het niet alleen de push van de ouders die hen voor techniek laat kiezen.”

Simon: “Je ziet inderdaad dat leerlingen door deze aanpak overtuigd zelf kiezen voor fietstechniek.” Maarten: “Voor elke leerling van het profiel M&T op het Erasmus is fietstechniek een verplicht vak. Op dit moment tellen we op woensdagmiddag vier leerlingen van andere scholen: het Zone.college, Pius X en Mozaïek. Deze scholen boden in eerste instantie fietstechniek niet aan, dus dit is voor hen een mooie kans. De leerlingen volgen dit keuzevak in hun examenjaar.’’

Al langere tijd wordt voor het keuzevak fietstechniek samengewerkt met Giant Store Almelo. Maarten: “De eigenaar Jeffrey Eenkhoorn heeft zelf ook op Het Erasmus gezeten. Hij levert ons onderdelen voor reparatie en vult die netjes aan.”

Simon Uiterwijk Winkel van het Zone.college is een gespecialiseerde fietsdocent: “De fietstechniek neemt momenteel een enorme vlucht. Op basis van de huidige lesboeken op Het Erasmus heb ik een lijst gemaakt van materialen en opdrachten die zeker toegepast moeten worden. Die lijst hebben we ook bij Jeffrey Eenkhoorn neergelegd, met de vraag: vind jij dit representatief voor wat je nu in je werkveld ziet?”

Jeffrey: “Ik heb hier vanuit mijn dagelijkse werkpraktijk scherp naar gekeken. De bril waardoor ik naar de lesstof keek is: leren ze eerst goed alle basistechnieken zoals een bandje verwisselen en een ketting afstellen? Hebben ze dat onder de knie dan kunnen ze verder.”

Op een woensdagochtend zijn alle docenten en Jeffrey rond de tafel gegaan. Maarten: “Stof die niet meer relevant is in de dagelijkse praktijk van een fietswinkel, laten we nu achterwege. Tegelijkertijd heeft Jeffrey vanuit zijn praktijk een prima kijk op wat er nu actueel is. Die lesstof hebben we geactualiseerd en nemen we nu ook mee in het keuzevak fietstechniek, naast de lesboeken.” Ook komt fietsondernemer Jeffrey een aantal keer langs om de docenten wegwijs te maken in de wat bijzondere fietstechnieken zodat Maarten en Paul die laatste stand van zaken ook weer op hun leerlingen kunnen overbrengen.

Jeffrey: “Ik investeer graag in de jeugd, want zij zijn onze toekomst in de techniek voor Twente. We springen om dit talent en daar draag ik graag aan bij.” En de leerlingen? ‘’Die komen, als zij later op het ROC kiezen voor fietstechniek, maximaal voorbereid op het mbo aan.’’

Afbeelding
Luistermiddag en lezingen in Natuurhus 1 uur geleden
Afbeelding
Heracles laat het weer eens afweten 3 uur geleden
Afbeelding
Lezing Historische Kring over putten 5 uur geleden
Afbeelding
Mijlpaal in duurzaamheid 5 uur geleden
Afbeelding
Boerderij Beeklust wint de Stadsprijs 5 uur geleden
Afbeelding
De ijsbaan is open! 5 uur geleden
Afbeelding
'Gelders' concert in de Grote Kerk 10 dec., 13:30
Afbeelding
Regionale actie 'Stoppen met roken' 9 dec., 13:45